Перничани сакат да са столичани

Мисия София

01-05-2013, 15:08

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Жителите на миньорския град искат единна карта за пътуване до София, включваща и градски транспорт

Жители на Перник искат единна карта за пътуване между Перник и София, включваща и частичен градски транспорт в столицата.

"Обсъждат се два варианта: влак-метро и автобус-трамвай", уточни заместник-кметът на община Перник Станислав Владимиров.

Предложението обаче все още не е поставено официално на вниманието на Столична община.

Ежедневно около 20 000 души преминават почти 30-километровото разстояние между Перник и София. Към тях се добавят и няколко стотин радомирци, които също са намерили препитание в отстоящата на 42 км столица.

"Перник все повече се оформя като предградие на София и затова се нуждае от удобни транспортни връзки", коментира Станислав Владимиров. В замяна градът се стреми да създаде много по-добри условия за прекарване на свободното време.

Двулентова железопътна линия до столицата е отколешна мечта на перничани. Тя е на път да бъде осъществена през следващия програмен период 2014-2020 г. с помощта на Оперативна програма "Транспорт".

Перничани се надяват да бъде съживен проектът за крайградската зона на София. Проектът датира от 2007 г. и е на национална компания "Железопътна инфраструктура" и Столична община. Съгласно този проект бързи електрифицирани влакове трябва да превозват на 40 минути пътниците по линията София-Перник. Интервалът е фиксиран след проучване, направено сред пътуващите студенти, ученици и работещи жители на Перник.