31 474 души в Пловдив и областта без работа

Мисия Пловдив

01-05-2013, 17:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Раздвижване на трудовия пазар се очаква през лятото

60% от безработните в Пловдивска област са без квалификация, съобщи за БТА Мария Георгиева - директор "Регионална служба по заетостта" - Пловдив.

Трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта, са един от най-успешните начини хората да намерят работа, посочи тя. Последните две подобни срещи, на които присъстваха повече от 300 души, бяха в пловдивския квартал "Столипиново" и в Карлово, каза Георгиева.

По думите й, тази форма дава възможност да се ускори процесът на наемане на безработните чрез пряка среща с работодателите.

По последни данни броят на безработните, регистрирани в Пловдивска област, е 31 474 души. Прогнозите ни са, че през април той ще намалее, тъй като през лятото пазарът на труда се "раздвижва", отбеляза Георгиева. Анализът сочи, че в Пловдивско безработните жени са повече от мъжете. Намирането на работа е трудно за жените над 50-годишна възраст и за майките с деца до тригодишна възраст. В т. нар. рискова група безработни 7353 са младежите до 29 години, а 1457 са хората с намалена трудоспособност.

Продължително безработните са 33 на сто от регистрираните в бюрата по труда или 10 359 души, които повече от година не са си намерили или не желаят да започнат работа. Ако имат право на 12-месечно възнаграждение, повечето хора избягват започването на работа на по-ниско квалифицирана позиция, която не е по специалността им, отбеляза Георгиева, пише novini.bg.