Добро утро в четвъртък!

Мисия Добрич

02-05-2013, 06:16

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ни очаква днес в Добрич?

Страстната седмица: Велики четвъртък
Чистият четвъртък или Велики четвъртък е четвъртия ден от Страстната седмица. На този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите страсти, според Евангелието: божественото умиване (на нозете),тайната вечеря на Исус с неговите ученици, Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и предателството на Юда. Християните вярват, че много от Христовите Страсти са предсказани от пророците в Стария завет, както и от самия Исус. Страстната седмица завършва в навечерието на Великден.
Според народните обичаи, на този ден рано сутрин се боядисват великденските яйца - традицията позволява, освен на Велики четвъртък, обредните яйца да се приготвят и на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

ВРЕМЕТО
На 2  май времето ще бъде ясно и слънчево. Температурна амплитуда от 20 градуса. Сутринта минимална 7 градуса , максимална 27. Ще духа слаб вятър от Североизток.

БЕЗ ТОК
На 2 май не са предвидени ремонтни дейности на Енерго-Про.
 
КАКВО, КЪДЕ, КОГА
От 19.00 часа на площад „Свобода” ПП ГЕРБ ще представи концерт с участието на Мария Илиева, Любо Киров, Ангел и Моисей, "Вилидж Брас", Ансамбъл "Българе", Трио "Уникалните гласове", Трио "Сопрано", Веселин Маринов, актьорите на "Пълна лудница" и "Комиците". Водещ на събитието ще бъде актьорът Стефан Щерев.