И ето ги новите евро на кирилица!

Свят

02-05-2013, 08:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От днес банкнотата от 5 евро влиза в обръщение

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска в обращение от днес новата банкнота от 5 евро с надпис и на кирилица.

На банкнотата ще се появят думите "евро" и "ЕЦБ" на български език за пръв път след пускането на еврото в обращение на 1 януари 2002г.

Като цяло, от днес ЕЦБ стартира нова серия евробанкноти, която постепенно ще замени старите. Идеята е да се поднови защитата на парите, която не е променяна от 11 години. Новата серия евробанкноти е кръстена на гръцката богиня "Европа". Нейният портрет е във водния знак и холограмата. Другата нова защита е в синьо-зеления надпис на стойността на банкнотите.

Подмяната на евробанкнотите от останалите номинали - 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, ще стане в следващите няколко години, но все още не е ясно кога. Датата, от която старото евро ще престане да бъде законно платежно средство, също ще бъде обявена допълнително. Старите пари обаче завинаги ще запазят стойността си и ще могат да бъдат обменяни от централните банки.

У нас пък 20-левката остава най-употребяваната банкнота и през 2012г. Втора по популярност е купюрата от 10лв., а на трета позиция са 50-левките.