И най-голямото яйце в света е...

Животът

02-05-2013, 19:54

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няколко интересни факта за яйцата на щрауса

Най-голямото яйце в света е щраусовото. Тежи 1.200 кг, най-едрите ексземпляри достигат до 2 кг. От едно яйце могат да се направят 12 омлета или 40 крем карамела.

Огромното яйчице има костно-бял цвят. Черупката му е толкова здрава, че може да се пробие с бормашина, да се извади вътрешността, а тя да се превърне в произведение на изкуството.

Големите нелетящи птици са родом от Африка, днес се отглеждат в щраусови ферми из цял свят. У нас едно такова яйце може да се закупи на цена от около 60-70 лв., за сравнение - в Африка струва около 4-5 долара.

И ако едно кокоше яйце става напълно готово само за 8 минути, то за сваряването на щраусово са необходими цели 45 минути. Но ако не друго, то за децата ви ще е изтинска забава да боядисат за Великден най-голямото яйце на света.

Дайте свобода на фантазията си, ще се получи прекрасна декорация на трапезата за празника. Ето и няколко нестандартни предложения за употреба на гигантското яйце.

Вземете най-големия тиган, който можете да намерите, направете едно огромно пържено яйце на око и нахранете някой много гладен приятел.

От половината черупка на щраусовото яйце може да се получи прекрасна кутия за бижута или ситни маниста.

Разполовете я внимателно, украсете я както пожелаете, може да използвате боички, да залепите различни маниста. Импровизираната кутия се получава много красива.

Направете ситни дупчици в черупката, отрежете дъното й и поставете малка свещичка вътре.

Отрязвате горната половина на черупката и останалата част ви служи като красива бяла ваза за пролетни цветя.

Списъкът със свежи идеи може да продължи безкрай. Дайте воля на въображението си, експериментирайте и направете великденската си трапеза по-различна и красива.

 

Източник kulinar.bg