По Великденски: Дроб сарма с булгур

Животът

03-05-2013, 06:10

Снимка:

сп. Меню

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пролетните тиквички обогатяват традиционния й вкус

Необичайното представяне на традиционната дроб сарма обогатява познатия ѝ вкус със свежестта и полезните свойства на пролетните тиквички.

Необходими продукти за 4 порции:
500 г агнешки дреболии
1 ч. ч. арабски булгур
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
1 морков, ситно нарязан
3 с. л. джоджен, ситно нарязан
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
3 с. л. копър, ситно нарязан
4 тиквички, по желание
сол, пипер и лимонов сок на вкус

За заливката:
2 яйца
200 г заквасена сметана
100 г настърган овчи кашкавал

Начин на приготвяне:
1. Дреболиите се измиват, заливат се 2 л студена вода и се слагат да заврат. Ако има черен дроб, той се отделя и се нарязва на кубчета. Докато дреболиите врат, пяната се от повърхността се обира периодично. Посоляват се с 1 с. л. сол и се оставят да се доварят на тих огън, докато омекнат. Нарязват се на ситно. Бульонът се запазва.

2. Черният дроб се слага в 1 с. л. загрят зехтин на силен огън. Разбърква се, докато леко се зачерви.

3. Булгурът се измива в цедка и се залива с 2 ч. ч. от запазения и прецеден врящ бульон. Покрива се плътно с капак и се оставя за 20 мин.

4. Ако дроб сармата ще се пълни в тиквички, те се нарязват на пънчета с дебелина 5 см. Издълбават се така, че да се получат чашки. Вътрешността се нарязва на ситно.

5. В дълбок тиган се слагат да се сгорещят маслото и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се нарязаната вътрешност на тиквичките и морковът. Разбърква се 4-5 мин. Слагат нарязаните дреболии и черният дроб. Огънят се засилва и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се булгурът и зелените подправки. Разбърква се. Подправя се с пипер и лимонов сок на вкус.

6. Яйцата се разбиват със сметаната. Добавя се настърганият кашкавал.

7. Тиквичките се посоляват, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат 15 мин. на 200˚ С. Напълват се със сместа и се заливат с по 1 с. л. от заливката. Запичат се още 10 мин. или докато се зачервят. Може цялата дроб сарма да се сипе в тавичка и да се покрие със заливката. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви./ edna.bg