Върнаха делото за жестокото убийство в Змейово

Крими

03-05-2013, 13:00

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Според разследващите извършител на убийството е 17-годишният Николай Дурлов

Делото за убийството на възрастна жена в старозагорското село Змейово е върнато на Окръжна прокуратура - Стара Загора, за отстраняване на допуснатите при съставянето на обвинителния акт съществени нарушения на процесуалните правила. Разпореждането е на съдия Красимира Дончева - докладчик по делото.

Припомняме, че 77-годишната самотно живееща Иванка Чолакова от Змейово бе открита удушена на 1 ноември м.г. Тялото й бе намерено от полицаи в селскостопанска постройка.

Убийството е било извършено посред бял ден, след като възрастната жена е била ограбена. За престъплението бяха задържани 17-годишният тогава Николай Дурлов и с година по-малкият Атанас Буналов. Според разследващи извършител на убийството е Дурлов. Младежът е и с богато криминално минало. След трагедията жителите на Змейово поискаха семейството на Дурлов да напусне селото. Съучастникът му пък е ученик от престижна гимназия в Стара Загора и досега не се е замесвал в престъпления.

Обвиняемият Николай Дурлов е предаден на съд за грабеж на 7 лв., DVD плеър с оборудване, мобилен телефон, марка "Самсунг", мобилен телефон, марка "Нокиа", и др., всичко на обща стойност 250.40 лв. Грабежът е извършен в съучастие с втория подсъдим Атанас Буналов, срещу когото е повдигнато същото обвинение.

Дурлов е обвинен още, че умишлено е умъртвил Иванка Чолакова, като убийството е извършено предумишлено и по особено мъчителен начин за убитата, като макар и непълнолетен, Дурлов е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

Според съдията в хода на досъдебното производство са допуснати съществени, но отстраними нарушения на процесуалните правила. Едно от тях е, че прокурорът е посочил само правната квалификация на деянията, извършени от обвиняемите, без да изложи фактическите си и правни изводи, обуславящи деянията като престъпления от съответния вид. Налице е и противоречие между общата стойност на вещите, предмет на грабежа. Според съдията непълнотите и противоречията в обвинението водят до нарушаване правото на защита на обвиняемите Дурлов и Буналов, тъй като са лишени от възможността да научат пълния обхват и предмет на обвинението, срещу което следва да се защитават.

Констатирано е и друго нарушение, свързано с посочването на пълните данни на обвиняемите.

Затова съдията е върнал делото на Окръжна прокуратура - Стара Загора. Разпореждането подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд - Пловдив.

Росица ВЪЛЬОВСКА
Източник: starozagorskinovini.com