Отбелязваме Световния ден на свободата на печата

Животът

03-05-2013, 10:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тази година мотото е "Да се говори безопасно"

На 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата. Това решение е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година "относно насърчаване на свободата на печата в света" е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

По случай този ден ООН призова страните членки да подобрят защитата на журналистите и свободата на изразяването, предаде ДПА.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун осъди насилието срещу журналисти, заявявайки, че свободата на печата е основно човешко право и крайъгълен камък на демокрацията. По думите му най-малко 120 журналисти са били убити само през миналата година.

"Това са индивидуални трагедии; взети заедно, те са посегателство над правото на истина на всички хора", каза Бан. "Особено ме притеснява това, че толкова много от извършителите избягват всякаква форма на наказание", заяви той, цитиран от БТА.

Тази година Световният ден на свободата на печата се отбелязва под мотото "Да се говори безопасно", а експерти на ООН и представители на медиите обсъждат стратегии за подобряване на защитата на журналистите.

"Нека сега, когато отбелязваме Световния ден на свободата на печата, да обещаем, че ще направим всичко по силите си, за да осигурим възможност на всички журналисти от всички медии да си вършат работата", каза Бан. „Когато е безопасно да се говори, полза има целият свят", заяви той.