На 11-о място в света сме по брой почивни дни

Новините

03-05-2013, 17:01

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Повечето българи имат 33 почивни дни

България вече не е най-мързеливата нация в света, за каквато ни провъзгласи списание "Икономист" преди две години.

Нова класация на държавите според броя на почивните дни в годината показва, че най-много неработни дни в света имат руснаците, следвани от италианците и шведите. Ние сме чак на 11-о място с нашите 33 почивни дни, без да се броят съботите и неделите, пише "Труд", цитирайки класация на сайта hotels.com.

Официално работещите трета категория труд - най-многобройната у нас, имат 20 дни полагаем платен годишен отпуск. Толкова дни годишна отпуска ползват повечето нации в света с изключение на южнокорейците и колумбийците, които имат право на платена почивка само по 15 дни в годината, и аржентинците, които разполагат със скромните 10 дена. Но за сметка на това в Аржентина има цели 19 дни официални празници, повечето свързани с национални герои или с католически светци.

Южнокорейците имат 12 официални празнични дни. Те не работят например на Чхусок - празника на пълнолунието, на Деня на вси светии и на още ред празници. Един от най-причудливите например е Денят на градината. Тогава повечето корейци остават вкъщи и се занимават с оформлението на градините си.

Има държави, в които годишният отпуск достига дори 30 дни в годината - Бразилия и Норвегия. Те не се класират на първо място в света по почивни дни само защото имат по-малко официални неработни дни. Норвежците са с 10, а бразилците - с 5. Повечето официални неработни дни при тях са свързани с карнавала.

Холандия например е извън топ 10 на държавите с най-много почивни дни, но това е само привидно. При тях има много негласни почивни дни, свързани с огромната кралска фамилия. Всяка година някой член на кралското семейство се жени, ражда или умира, а тези дни винаги се обявяват за неработни. Холандците например не работиха няколко поредни дни във връзка с интронизацията на доскорошния принц Вилем-Александър.

Швейцарците също излизат много работна нация, но класацията не взема предвид многобройните празници на кантоните, които също са почивни дни.

Русия е начело на класацията най-вече заради многото останали още от социализма празници, при които се почива - 8 март, 1 май, 9 май, който те честват като Ден на победата. И така - общо 12 дни празници.