Ларгото лъсва ново още това лято

Мисия Варна

03-05-2013, 17:07

Снимка:

Такат трябва да изглежда центъра на Варна след ремонта

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Първо ще бъдат ремонтирани най-разбитите зони по центъра

Проектът за ремонт на центъра на Варна ще стартира още това лято. Това съобщи новият и.д. кмет арх. Димитър Николов. Стойността на проекта, по оперативна програма "Регионално развитие" е 5 млн. лева, с опция за още 3,5 млн. лева. Проектът е по схемата "Зелена и достъпна среда". 

Добрата новина за одобрението му съвпадна с първия работен ден на арх. Николов като служебен кмет. Ремонтът няма да започне веднага след одобрението на проекта тъй като общинските чиновници забавиха с повече от месец обществената поръчка за ибзор на изпълнител. Това коства работните места на поне двама  висши служители от екипа на Кирил Йорданов. По искане на председателя на общинската комисия "Финанси и бюджет" Иван Портних от общината си тръгнаха шефът на дирекция "Европейски и национални проекти" Петър Радушев и на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Константин Камов. 

Макар и не веднага, обаче планираната реконструкция на пешеходната зона по бул. "Княз Борис I" ще започне още това лято, прогнозира арх. Николов.

Освен подмяна на настилката по Ларгото предстои и смяна на ВиК тръбите, подмяна на високоволтови кабели, за което вече са започнали преговори с Енерго Про. 

"Проектът не само ще смени облика в центъра, но и ще реши някои проблеми на хората, живеещи в тази част на града", коментира служебният кмет. Реално ремонтът в топлите месеци ще обхване най-разбитата част от центъра, а на есен дейностите ще се прехвърлят и  върху останала част. Това се прави, защото едно от условията за работа при обществената поръчка е да не се пречи на пешеходците в централната градска част.