Кулинарен уикенд: пригответе ароматни курабийки

Пловдив Лайф

03-05-2013, 18:12

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Традиционно сладко изкушение за Великден

Разпети петък е. Днес християнската религия повелява строг пост – не се яде, дори не се пие вода. Това не означава обаче, че не може да си набавите продукти за вкусни великденски курабийки.

В рубриката ни Кулинарен уикенд този петък ви предлагаме една традиционна рецепта. Защото какъв ще е празникът без вкъщи да зухае на ароматни курабийки? Новото ни апетитно предложение отново е дело на главния готвач на хотел "Лайпциг" Пловдив Николай Антонов. От вас – старанието и желанието да зарадвате най-любимите си хора.

 

Великденски курабийки

 

Необходими продукти:

4бр яйца

400гр кисело мляко

1ч.ч. захар

1ч.ч. мас – разтопена

2 пак. амонячна сода

1ч.л. сода бикарбонат

Лимонова кора

1кг. Брашно

1 жълтък (за намазване)

 

Разбивате с миксер в голяма купа яйцата, захарта, киселото мляко, амонячната сода и содата бикарбонат.  Добавяте  маста и настърганата кора от 1 лимон. Добавяте около 800гр брашно, за да се получи меко тесто. Останалото брашно се ползва за доизмесване на тестото, докато то спре да залепва за пръстите на ръцете. Разточва се и се реже с формички. Оформените курабийки се намазват с жълтък и се поръсват със захар и се пекат на предварително загрята фурна на 180-200 градуса до зачервяване.