Виж тайните на козунака

Бургас Лайф

04-05-2013, 06:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Основни стъпки на голямото месене

Великден е голямо предизвикателство пред домашните готвачи, заради голямото месене на емблематичния за пролетния празник козунак.

Ако следвате описаните по-долу стъпки, добрият, добрен изпечен и уханен резултат е гарантиран.

Основни стъпки

1. Маята се разтваря в половината от затопленото до 35° С прясно мляко и се смесва с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втасва на топло, докато сместа се покрие с балончета.
2. Останалото брашно се пресява в голяма купа, прави се кладенче в средата и се сипват разбитите, леко затоплени яйца, захарта и млякото, половината от мекото масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.

3. Тестото се меси около 10 мин. и, ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.
4. Тестото се меси с ръце, които се топят в останалото разтопено масло, докато не свърши. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обемът (1 - 2,5 часа). По време на втасването може да се премеси още веднъж.
5. Втасалото тесто се омесва отново и се обърква със сушените плодове.

6. Разделя се на 2 - 5 топки, от които се изтеглят фитили. Те се намазват с масло преди да се сплетат.
7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, докато си удвои обема. Намазва се с разбити жълтък и 1 с. л. мляко, поръсва се със захар и ядки и се слага да се пече в загрята на 220° C фурна. След 10 мин. температурата се намалява на 180-190° C и козунакът се пече до готовност. Ако се препече, става сух.

Хитрини при месене на козунак

1. Задължително е доброто настроение. Както и специално време, което ще се посвети само на козунаците.
2. Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.
3. Всички продукти трябва да са топли. И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.

4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за "събуждане"
5. Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.
6. Яйцата трябва да са само леко разбити.

7. Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска и растителна. До 50% от нея се добавя при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

8. За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.
9. Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. По-бавното втасване, дава повече вкус на козунаците.

Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.
10. Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

11. След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. Зада не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.
12. За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 мин. и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Варианти за приготвянето на великденското лакомство може да видите в рецептите на "Меню" за козунак и руло от едно тесто, ягодов козунак, козунак и за пъстри козунаци./edna.bg и сп. "Меню"