Ще боядисаме ли най-много яйца?

Гоним рекорд на Гинес за боядисване на яйца

Днес в Южния парк в София ще се сварят хиляди яйца на жив огън, а участниците ще ги боядисат за 3 минути за българския Гинес рекорд.

Представители на Академия "Кулинарен историк" ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много хора, боядисващи великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който иска да стане част от инициативата.

Рано сутринта днес, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце, великденски бои и прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда.

В боядисването на великденските яйца за поставянето на Българския Гинес Рекорд, ще се включат 2013 участници, 150 души помощен персонал и организация, 200 души от читалища и фолклорни състави, 80 души представители на занаятчийски задруги и производители.

Събитието ще бъде съпроводено от Великденски базар, на който ще се представят традиционни български храни, напитки и занаяти. Гости ще могат да опитат "Чорбаджийски кебап по гергьовски" приготвен в Юнашкия тиган и още изненади. Празникът ще завърши с всенародно Великденско хоро.