Роми нападнаха Спешното отделение в Благоевград

Крими

04-05-2013, 11:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полиция спаси медици от развилнели се роми

Почина братът на умрелия в Спешното на 10 март Атанас Димитров

Над 5 часа тази нощ Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград бе под полицейска обсада след като над 30-ина роми опитаха саморазправа с дежурните, след като втори член на тяхна фамилия почина в отделението.

Към 20.30 часа снощи от ул. "Предел" в едноименната ромска махала е подаден сигнал, че на 51-годишния Атанас Димитров му е много зле. С линейка той е транспортиран почти посинял до Спешно-приемно отделение на болницата. Дежурният лекар опитва всичко, за да спаси мъжа, за консултация са извикани кардиолог, хирург и реаниматор. Въпреки това към 21 часа Димитров умира, най-вероятно от масивен инфаркт вследствие на белодробна тромбемболия. Близо час дежурните не смеят да съобщят на пристигналите пред отделението негови близки, че е починал.

На 9 март т.г. 43-годишния брат на Атанас - Румен е транспортиран полумъртъв в същото спешно отделение. След като смъртта му, също от инфаркт, е констатирана, ромите нападат дежурните и се налага полицията да се намеси.

На следващия ден - 10 март при приготвяне на тялото на Румен Димитров за погребение, според близките му той "мръднал" и се "изпотил". Веднага ромите подават сигнал на 112, че умрелият се е съживил. Когато пристигналият на място лекар така и не установява сърдечна дейност на "възкръсналия", ромите го принуждават да направи инжекция с адреналин в сърцето на 43-годишния умрял мъж. Когато отново няма сърдечна дейност ромите се обръщат на 180 градуса и обвиняват лекаря, че е убил с инжекцията "възкръсналия". Случаят с мнимото възкресение бе проверяван от комисия по жалба на близките на Румен Димитров.

Когато снощи умира 51-годишният му брат, за нещастие дежурен е същият лекар, констатирал смъртта преди близо 2 месеца на Румен Димитров.

След като им съобщават снощи черната вест, ромите започват да крещят на д-р Стоянова: "Жив ви го докарахме, вие вътре го убихте". Натиснат е паник-бутона, първи пристига намиращата се най-близо патрулка на КАТ-Пътна полиция. Полицаите успяват да удържат ромите от щурм на спешното отделение, същевременно пристигат още две патрулки и бусът със спец-полицаите от групата за борба с безредиците. Положението е овладяно и следователите снемат показания от дежурните лекари.

Спешното отделение на Благоевград бе под напрежение и полицейска охрана до 1 часа след полунощ, когато близките на починалия Димитров взеха тялото му, отказвайки аутопсия.

Това е поредният случай с опит за нападение през последните два месеца. При предишните бяха удряни, блъскани и заплашвани дори управителят на болницата д-р Красимир Михайлов, началникът на отделението д-р Рабаджийски и други дежурни.