Село Християново без църква за Великден

Животът

04-05-2013, 13:45

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

"Село без черква огън да го гори!"

"Село без черква огън да го гори", казват вярващите в старозагорското сeло Християново, които и тази година ще посрещнат светлия християнски празник без божи храм, съобщи БНТ в свой репортаж.

Името на селото идва от ревностните вярващи, които са го основали. Въпреки това в населеното място и до ден днешен няма православен храм. Строежът му е започнал, но средства да бъде завършен няма.

Особено на празници като Великден хората болезнено усещат липсата на свято място.

В Християново никога не е имало църква, а само параклис, и то - преди повече от 110 години, но той е бил разрушен с течение на времето.

Заради голямото желание на близо 300-та жители през 2006 година е създаден инициативен комитет, който започнал събирането на средства за изграждане на православен храм. Хората от години мечтаят да има място, където да се помолят и да запалят свещичка не само на празници. За да отидат на църква, сега трябва да пътуват до Стара Загора.

"Трябва навсякъде да има църква, защото все пак ние сме християни и трябва по някакъв начин да показваме какви сме, защото в едно населено място, ако няма поне някакъв символ на вярата, то ще се изгуби", казва Даниел Стоилов, един от жителите на селото.

"Човек трябва да има вяра. Като си изгубим вярата, значи сме изгубени", убедена е Анка Михалева.

В селото има единствено камбанария, която и тази година ще извести за Възкресение Христово. А хората остават с надежда, че догодина най-после ще имат истински църковен храм, за завършването на който са нужни около 15 000 лева.