Христос Воскресе!

Животът

05-05-2013, 08:21

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

Великден е!

Христос възкръсна и това е убедително доказателство, че Бог Отец прие жертвата на своя Син за примиряването на света.

Христос победи смъртта. Със своята смърт и възкресение. Той приведе към живота всички, за които случилото се в погребалната пещера се явява като неоспорим факт за собственото му възкресение.

Христос възкръсна от мъртвите и от този свят премина на небето при Небесния си Отец. По този начин Той ни освободи от робството на вечната смърт и ни дари възможността да станем чеда Божии.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това.

Честито "Възкресение Христово” и от екипа на starazagora.utre.bg с пожелание за здраве, любов и надежда.