Великден е!

Мисия Пловдив

05-05-2013, 08:33

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нека Възкресението озари душите, дните и домовете ни, скъпи пловдивчани!

Посрещнахме Възкресение Христово! Хиляди се събраха около храмовете в Пловдив и в цялата страна. С думите „Христос Воскресе!“, произнесени точно в полунощ от свещениците, ще поздравяваме в следващите 40 дни!

Пред паметника „Свети Александър Невски“ Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит при настъпването на най-големия православен празник отслужи първата си Възкресна литургия.

Той призова българите да имат търпение в понасянето на трудностите, защото земният път на Спасителя също е бил пълен с трудности. "Божията сила, съхраняваща чудото на вярата, въпреки всички исторически перипетии в продължение на повече от две хиляди години, не ще ни изостави и в днешните нелеки условия на живот", апелира Патриархът.

Днес, на Възкресение Христово във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужва Последованието на Второ Възкресение. По време на богослужението се четат откъси от Светото Евангелие на различни езици.
В митрополитския храм на Пловдив „Света Марина“ Последованието на Второ Възкресение от 10.30 часа ще бъде отслужено от Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.
Тази вечер от 18 часа в Драматичен театър - Пловдив ще се състои тържестевн Великденски концерт.
Възкръсването на Исус Христос e най-светлият християнски празник. На третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан, празната гробница е видяна от Мария и Мария Магдалена, посетили гроба, за да намажат с миро тялото Христово. Ангел им известява, че той е възкръснал. По-късно Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
През празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят боядисани яйца и великденски козунаци.

Българска църковна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай донесе вчера в 19, 30 часа от Светите места в Йерусалим частица от Божествения огън за пасхалното богослужение. Йерусалимският патриарх Теофил Трети ръководи богослужението на Божи гроб за измолване на невеществения огън. Той и съпровождащите го духовници направиха три обиколки на Параклиса, който се намира в сърцето храма Възкресение, където се намира Голгота и пещерата, в която Исус е бил погребан.
В Пловдив стотици миряни се поздравиха с Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично”. Вярващите започнаха да се събират в храма малко след 22 часа, а половин час преди полунощ започна и Пасхалното богослужение водено от Пловдивския митрополит Николай. Минути преди полунощ той излезе на специално направена открита сцена до храма, от където поздрави събралите се миряни с "Христос Воскресе".

Христос Воскресе, скъпи читатели! И ние като колегите от Sofiautre пожелаваме никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и нека да носим човещината в себе си и да я раздаваме. Нека Възкресението озари душите и дните ни и да възцари мир в домовете и родината ни!