Бедност и отчаяние... Това вижда Европа в нас

Мисия София

05-05-2013, 15:19

Снимка:

Ди Пресе

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Австрийски ежедневник публикува статия, описваща българската действителност

Австрийският ежедневник "Ди Пресе" публикува материал за България, засягащ социалните проблеми в страната, бедността и отчаянието на хората.

"Загубена е надеждата за по-добри времена, няма и очаквания парламентарните избори в средата на май да променят нещо", започва текстът на "Ди Пресе".

Проучвания сочат, че всеки пети българин е беден и трябва да оцелява с по-малко от 120 евро. Безработицата е стигнала до 18%. Сред младите хора в България почти всеки трети е безработен, пише още изданието.

Според вестника докато елегантно облечени дами, носещи покупките си, се разхождат по булевард "Витоша" в столицата, сервитьорки разпъждат бездомници, които безпокоят клиентите в скъпите заведения. Огорчението на българите се засилва, смята чуждестранната преса.

Тя вижда запалените коли и уличните размирици - силата на протестите срещу високите сметки за ток през февруари и март смая не само политиците, но и световната общност. За повече големи заглавия допринесе и внезапното увеличаване на броя на самоубийствата и вълната от самозапалвания, при която седем души загинаха в резултат на изгарянията си.

Дали присъединяването към ЕС през 2007г. е провал? През първите две години след присъединяването си, страната е представила най-високите темпове на растеж в ЕС, коментира Георги Ганев, директора на Центъра за либерални стратегии в София, цитиран отново от австрийското издание. Но тепърва предстои да се разбере.