Парад и водосвет на бойните знамена и Знамената-светини

Мисия София

06-05-2013, 08:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

500 военни се включват в парада в столицата

Водосвет и военен парад ще се проведат в София за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

В 09:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Той ще бъде отслужен от Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10:00 ч. на площад "Княз Александър I" в столицата, а 20 минути по-късно с химна на България ще проехтят 20 артилерийски салюта.

В парада, който ще бъде приет от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини - Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

В 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред президентството.

Денят на храбростта и празникът на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе.

Представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал по отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Македония.