10 български села, които да посетим през пролетта

Животът

06-05-2013, 15:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изберете си маршрут

Страната ни е прекрасна през всички сезони, но пролетта е перфектното време да обиколите живописните български села – независимо дали се намират по планинските склонове, или в равното поле. По улиците овошките цъфтят като луди, дворовете са целите в цвят от лехите с лалета и нарциси, а на вас ви остава само да си почивате и да се радвате на живота. И тъй като именно тази седмица предстоят шест почивни дни, сме събрали местата, които са съвсем достъпни и си заслужава да видите!

Лещен

Лещен е прекрасен през всички сезони, но когато пролетно време се качите на склона с Глинената къща и погледнете към накацалите родопски къщи с каменни покриви, ще видите цъфналите овошки между тях, които се подават като клечки със захарен памук.

Алдомировци

Намира се само на 28 км от София. В центъра на селото има фонтан и красива църква, а над Алдомировци можете да се разходите в прекрасна борова гора.

Побит камък

Село Побит камък е известно със… своя побит камък. Разпитайте местните хора как да стигнете до него – намира се малко извън селото, сякаш нарочно забит в средата на огромно равнинно пространство. Смята се, че това е част от древно светилище.

Ганчовец

Село Ганчовец е разхвърляно по склоновете на Стара планина, на 20 км от Габрово и Велико Търново. В долната махала ще видите няколко къщи на по два ката, които се наричат Ханищата. Допреди 50 години оттук е минавал главният път от Стара Загора за Русе и в тези къщи е имало кръчми. Всяка година в това село се провежда фестивалът “Ракия-магия”, по време на който се дегустират домашни ракии и се слуша рок.

Делчево

Село Делчево се намира над Гоце Делчев – ако сте тук вечерта, ще видите как светлинките на града долу блещукат ли, блещукат.

Граница

В Граница шеговито казват, че това е единственото село, което има църква, манастир и винпром. Намира се много близо до Кюстендил и е отлична дестинация за пикник и разходка.

Бръшлян

В село Бръшлян ще можете да видите с очите си странджанското госотприемство. Някои от къщите в селото са на по 300 години, има възстановено килийно училище и селскостопански музей. В околностите му пък е пълно с могили, некрополи, вековни дървета, до които водят добре маркирани пътеки.

Войнежа

На около 30 км от Велико Търново в полите на Стара планина се намира едно село, което ще ви посрещне с легенди от миналото. Непременно потърсете поп Пеню, който е написал книга за историята на Войнежа. Всъщност, можете да седнете на раздумка с който и да е от разговорливите жители на селото. Съвсем наблизо има гора и екопътека към Кладни дял.

Гела

Може би най-много хора накуп се събират в село Гела по време на ежегодното гайдарско надсвирване, но през пролетта мястото е далеч по-спокойно и цялото потънало в цвят и зеленина. Легендата разказва, че в манастира, който е съществувал на мястото на днешната църква "Света Троица", е бил погребан Патриарх Евтимий. Разходете се в околностите на селото из красивите родопски склонове.

 

Източник nestandartnoto.com