Да се преборим за граждански контрол

Новините

06-05-2013, 16:40

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Граждански контрол върху властта, а не власт която контролира хората

На Гергьовден в Стара Загора Гражданската листа "Модерна България" се обърна към избирателите с призива - да се преборим за граждански контрол върху ламята на безконтролната власт.

Водачът на Гражданската листа в Стара Загора адвокат Александър Желязков подчерта: "Днес честваме Свети Георги – символ на победата на силата на доброто над злото. Как се използва силата вднешна България обаче? С 200 милиона за партийни субсидии и с по 100 милиона годишно за подслушване си купиха безконтролна власт над нас – една днешна ламя, която източва ресурсите на страната. Чухме в подслушаните разговори как крадат и замитат следите си, а вчера обясняват, че подслушването не вълнува хората.Но всъщност така се ограбва България и затова едва свързваме двата края. Трябва да обърнем уравнението – не контрол на властта върху нас, а граждански контрол върху властта!"

От "Модерна България" се борят за въвеждане на отзоваване на депутати, съветници и кметове и са събрали вече 160 хиляди подписа за това. Депутатите от Гражданската листа ще бъдат единствените, които гражданите ще могат да контролират пряко – още догодина те ще преминат на вот за потвърждаване на поста, организиран чрез специална интернет платформа. И си тръгват ако не съберат поне половината от гласовете, с които са избрани. Гражданската листа „Модерна България”, за която ще се гласува с номер 9 в изборите, иска пълно премахване на партийните субсидии и единствена се отказва напълно от държавна субсидия предварително с отказ, внесен в ЦИК.