Тази година: Европа и Америка сменят парите

Парите

06-05-2013, 18:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Външния вид на банкнотите ще претърпи сериозни изменения

И Европа, и Америка тази година ще обновят най-важното материално благо – парите. Еврото ще си остане евро, а доларът – долар, но външния вид на банкнотите ще претърпи сериозни изменения, пише manager.bg.

За официален старт на промяната можем спокойно да посочим 2 май, когато бе въведена в обращение новата 5 еврова банкнота, на която присъства и надпис на кирилица.

"Докосни, потъркай, наклони… Ако можеше всичко да се проверява толкова лесно, колкото новата петеврова банкнота!", обявява рекламен видеоклип на Европейската Централна банка.

"Изследвания установиха, че хората помнят най-вече лица. Затова решихме във втората серия евробанкноти също да има лица. Върху купюра е изобразена Европа – героиня от древногръцката митология", обяснява в друг клип шефът на ЕЦБ Марио Драги.

И действително, новата петеврова банкнота е украсена от прекрасна илюстрация на повече от 2000 г. – Европа, дъщерята на финикийски крал, похитена от бик. Оригиналът се намира в Лувъра.

Но, това, както вече споменахме е само началото. През следващите години ЕЦБ планира да обнови още банкноти, вклрючително и тази от 500 евро, ако, разбира се, не бъде извадена от обращение дотогава, каквито слухове се чуват напоследък.

Междувременно Фед също включи печатницата за пари, подготвяйки се да въведе в обращение нова стодоларова банкнота на 8 октомври тази година.

Новите американски пари са по-цветни, снабдени с триизмерна защитна лента в синьо, която е вплетена в самата банкнота. При обръщане на купюра изобразените в защитната лента миниатюрни камбанки ще се променят в цифрата 100. На новата банкнота има допълнителни водни знаци, още една защитна нишка и микроскопичен печат.

Към групата на променящите се валути трябва да прибавим и канадския долар. Там фантазията за представянето на новите пет и десетдоларови банкноти достигна космически висоти в буквалния смисъл. Те са полимерни, а презентацията им бе направена на борда на Межднародната космическа станция от пенсионирания астронавт Кристофър Хъдфийлд. На новите канадски банкноти няма митове, а реалност: Земята, видяна от Космоса и чудото на канадската роботика – космическите съоръжения "Декстър" и "Канадарм".

Полимерните пари не са новост за Канада, първите образци бяха пуснати още преди две години. Те не се износваха и не променяха вида си дори при пране или миене. Но имаха един сериозен недостатък – не издържаха на по-високи температури. Централната банка на страната обаче поработи над грешките и сега е категорична: новите купюри не замръзват и не се разтапят. Преминали са изпитания за издръжливост при температури от минус 70 до плюс 140 градуса. Вярно, производството на суперпарите ще излезе на канадската хазна почти двойно по-скъпо от печатането на хартиени банкноти. Но правителството предварително си е направило сметките, че благодарение на издръжливостта на материала, полимерните пари ще могат спокойно да останат в обращение 4 пъти по-дълго от обичайното. Това ще спести на канадската хазна около 200 млн. долара.