Промени в корпоративния данък стресна пловдивски фирми

Парите

07-05-2013, 11:42

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

НАП: Новите правила са в услуга на дружествата.Бизнесът: Ще ни наказват, че печелим

Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа от 2013 година важи само за големите фирми. Някои от тях обаче са притеснени от начислението на лихви в случай на неточно прогнозиране на печалбите. Според новите правила на НАП въпросният данък внасят само тези компании, които имат приход над 300 хиляди лева.

През изминалата 2012 г. месечното авансово внасяне на данъка бе задължително за всички с приходи над 200 хиляди лв. и с реализирана данъчна печалба за предходната година. Разликата в правилата за 2013 г. е, че данъкът вече се изчислява на база прогнозирана печалба за текущата година вместо печалба за предходната, както бе до сега.  

Фирмите заявяват очакваните си печалби и новия размер на авансовите вноски с годишната си декларация. Управители на пловдивски компаниите споделиха, че не са разбрали кога за взети решенията за измененията в закона. Факт е, че промените не бяха представени детайлно от финансовото министерство, макар да касаят огромен брой данъчно задължени фирми и лица, отбелязват колегите от в. „Сега”.

Тънкият момент е, че се начисляват лихви при реална печалба по-голяма от 20 % от декларираната прогноза. „Какво значи това? Че от сега нататък ще ни наказват, че печелим ли?”, възмути се управител на пловдивска фирма пред репортер на Plovdivutre.bg.

„Промяната обаче е по-скоро демократична и в услуга на дружествата, тъй като преди те правеха авансови вноски на база печалбата си от предходната година”, защитиха се от НАП пред Plovdivutre.bg.

“Така, ако миналата година са имали печалба 100 000 лв. например, щяха да са задължени да правят авансови вноски, изчислени върху тази сума. Сега те могат да променят базата в посока надолу от миналогодишната си печалба”, обясни пиарът на агенцията в града под тепетата.

По думите на служителката санкцията за лихва не е новост. „Съществуваше и преди в Закона, но се налагаше когато разликата между дължимия годишен корпоративен данък и определените месечни авансови вноски беше 10% Т.е. през тази година на дружествата се дава възможност за по-голяма допустима грешка при прогнозирането”, твърдят данъчните.

От НАП посочват още, че  предприятия, чиито нетни приходи от продажби от предходната година са от 300 хиляди  до 3 млн. лв. правят тримесечни авансови вноски, а тези с нетни приходи над 3 млн. лв. – месечни такива.

Законът позволява, дружествата да могат да контролират и редактират прогнозната си печалба от текущата година и съответно да променят размера на дължимите авансови вноски, така че да не бъдат санкционирани. „Това е предвидено с промените в чл.88 от Закона, който казва, че може да се декларира намаление или увеличение на авансовите вноски без ограничение, когато задължените лица  смятат, че авансовите вноски ще се отличават от дължимия годишен корпоративен данък”, обясниха данъчните.

„Предвиждането на печалбите и съответно на данъка в тези несигурни за бизнеса времена не ни улеснява”, опонират пловдивските фирми. „Не би трябвало да ни наказват при по-голяма печалба от декларираната, а да намират начин да ни стимулират да се развиваме”, апелират те.