Отзоваването – най-силното оръжие на гражданите

Гражданският контрол върху монополи, закони и политици е каузата на "Модерна България”

Отзоваването е нещо, което трябва да се случи в България, заяви днес Борислав Цеков от Гражданска листа "Модерна България".

"Гражданските кандидати на "Модерна България" са единствените в тези избори, които ще бъдат пряко контролирани от гражданите. Още следващата година всеки от кандидатите, влезли в парламента, ще бъде подложен на вот за отзоваване", каза Цеков.

Оставките са предварително подписани и качени на сайта на гражданската листа.

"Дълбоко вярваме в идеята и механизма за отзоваването. Това е най-силното оръжие за гражданите", настоя Цеков.

По дсумите му гражданският контрол върху монополи, закони и политици, е каузата на "Модерна България”, а отзоваването е една от емблемите на Гражданската листа.

Здравка Кръстева от движението заяви, че първата им работа в новоизбрания парламент ще бъде да внесат подписката за отзоваване на депутати и общински съветници.

За да има отзоваване обаче са нужни две промени – нова алинея в Конституцията и промяна в Закона за местното самоуправление и местната власт.

От листата споделят, че веднага са готови за внасянето на този текст.

"Ние сме единствените, които реално работим за отзоваването и вече сме събрали повече от 160 хиляди подписа. Отзоваването е демократично, не може да бъде използвано срещу неудобни опоненти", коментира Кръстева.

Борислав Цеков обясни, че нито един от представителите на останалите партии и инициативи, които говорят за граждански контрол не са събрали и един подпис за това. Срокът за депозиране на подписката за референдум изтича на 11 май.

"Отзоваване рано или късно ще има, колкото и да се съпротивлява безконтролната власт. Срокът, който предвиждаме за въвеждането на отзоваването, е до края на годината", допълни Здравка Кръстева.

"Не ние отзоваваме, искаме хората да имат това оръжие, за да предприемат някакво действие, а не само от избори на избори. Борим се срещу подреждането на листите в партийни централи, при което вкарват в тях лица, които обществото не иска за свои представители", обясни тя.