Не само ЕРП-тата виновни за сметките, убеден е Плевнелиев

Президентът и Министерството на енергетиката дирят истинския виновник за цената на тока. Обещават промени в енергийната стратегия на България

"Категорично заявявам, че има много неефективности в енергийната системата. Не само ЕРП-та са удобните виновници, те са 9 стотинки в микса от 1 лев в сметката на българския потребител", заяви държавният глава Росен Плевнелиев.

Той обяви, че днес Министерството на енергетиката и туризма проверява всички по енергийната верига, не само "зелените", но и "кафявите", заводските централи, ядрените централи. Целта е да се види "кой какво и защо прави, за да се родят промените в българската енергийна стратегия", отбеляза той.

"Не само ДКЕВР, но и АДФИ и Инспекторатът на МС, и ЕК, и Световната банка, всички днес работят с екипите на МИЕТ за да видим в цената на тока кой какво прави и да имаме решение не на парче, а цялостно решение", обяви  Плевнелиев.

По думите му следващото правителство трябва "по един легитимен" начин да осъществи промени в енергийната стратегия на България.

"Със сигурност зелените трябва да отстъпят, но и мините, и ядрената енергетика, и заводските централи, абсолютно всички трябва да седнат на масата за преговори", настоя президентът.
Припомняме, че "зелената добавка" беше набедена за по-високите цени на електроенергията. През февруари пък високите сметки за ток изкараха хиляди хора по улиците на България. Първоначално те протестираха срещу произвола на електроразпределителните дружества, но после недоволство им се насочи срещу кабинета. Това доведе и до оставката на правителството.
Днес държавният глава предложи още 1 млрд. евро да бъдат инвестирани в  енергийна ефективност и саниране на сгради.
По думите му тази крачка не само би намалила сметките за електроенергия, но би направила и ненужни проекти като АЕЦ "Белене".

"Десетте милиарда евро инвестиции в АЕЦ "Белене" стават изцяло ненужни, ако инвестираме 1 млрд. евро в енергийна ефективност",  заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той обясни, че със средствата от Международен фонд "Козлодуй” - общо с 330 млн. лева, ще бъдат изцяло санирани 380 обществени сгради, а благодарение на това ще бъдат икономисани 620 мегавата мощности електроенергия.

"Инвестирате 330 млн. лева в 380 публични сгради. Ако умножим трикратно тази програма – ще инвестираме 1 млрд. евро и ще икономисваме вместо 680 мегавата – 2000 мегавата. Това познато ли ви е? Това е АЕЦ "Белене", тя е 2000 мегавата, но струва 10 млрд. евро.", аргументира се държавният глава.