Ето как да се справим с махмурлука

Пловдив Лайф

07-05-2013, 15:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-добрият съвет обаче си остава: Знайте си мярката!

Не искате да имате  махмурлук, но нямате търпение да дойде уикенда и да прекалите с алкохола? Вероятно сте чували всички митове по темата и сте приели какви ли не хапчета. Какви обаче са легитимните начини да предотвратите и излекувате махмурлука?

Ето няколко научно обосновани съвета, които отново ще ви превърнат в нормално функциониращо човешко същество след тежка алкохолна вечер.

Преди да започнете да пиете, яжте мазни храни. Те ще забавят скоростта, с която тялото ви абсорбира алкохола и ще смекчат дразненията в стомаха.

Храните, богати на въглехидрати, като например хляб, спагети, ориз, също помагат. Благодарение на тях новото на кръвната захар няма да падне. Освен това намаляват гаденето. Съответно – рискът да повърнете е по-малък. Нещо повече – благодарение на тях тялото ви има повече време, за да обработи вредните бипродукти на алкохола.

Водата е най-добрият ви приятел – преди, по време и след пиенето. Алкохолът е диуретик. Т.е. ще отделяте повече течности, отколкото приемате. Когато тялото ви остане без вода, органите ще започнат да търсят от други места, като мозъка. Това пък от своя страна буквално ще го накара да се смали, а това предизвиква главоболие.

Направете си услуга – когато пиете, подбирайте напитки с по-светли цветове. Тъмните –червено вино, бренди, уиски и т.н. съдържат съставки, в които откриваме допълнително токсични елементи. Макар и бирата да не спада към тях, газираните напитки увеличават степента, с която тялото ви абсорбира алкохола, което предизвиква лош махмурлук. Така че преди да пиете твърд алкохол, не приемайте бира или Кока-Кола. Водата ще ви свърши далеч по-добра работа.

Аспирин преди лягане ще  намали главоболието на сутринта. Стойте на страна обаче от ацетаминофена, познат още като парацетамол. Той се отразява зле на черния дроб и в комбинация с алкохола може да нанесе сериозни вреди.

Закуската. На сутринта е добре да си хапнете яйца, банани и плодов сок. Те ще помогнат на тялото в борбата с алкохола.

Най-добрият съвет обаче си остава следният – знайте си мярката.

 

Източник obekti.bg