Пет партии подписаха споразумение за изборните резултати

Политика

07-05-2013, 17:35

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Австрийски институт ще извърши паралелно броене на гласовете

Пет партии - БСП, ДПС, ДСБ, "Атака" и "Движение България на гражданите" днес подписаха споразумение за паралелно преброяване на гласовете от предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 12 май.
Австрийският институт за публични изследвания и консултации SORA ще извърши броенето на гласове, а резултатите трябва да излязат сутринта след вота - 13 май.
Преди великденските празници петте партии заявиха, че искат да наемат австрийска фирма да направи пълно паралелно преброяване, което да гарантира, че изборите няма да бъдат манипулирани. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че партията му с удоволствие би се включила, но инициаторите отказаха.
SORA ще осигури преброяването на резултатите във всички секции, които са малко над 11 900, стана ясно при подписване на споразумението. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на сайта fairelections-bulgaria.eu.
За максимална прозрачност австрийският институт ще публикува и изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии, предаде БГНЕС. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция или община и да свалят сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.
Освен паралелното преброяване, SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистическите анализи. Те ще бъдат на базата на резултатите от 600 от общо 11 900 секции. След като са готови резултатите от тези 600 секции, екипът на Института ще предостави статистическа обоснована прогноза за окончателния резултат още между 22 ч. и 24 ч. в изборната нощ.
От фирмата подчертават, че разпределението на изборните резултати следва определени модели при положение, че изборите се провеждат по честен начин и съгласно демократичните принципи. Затова от SORA смятат, че ако изборните резултати покажат системни отклонения от общите модели, то това ще може да се тълкува като знак за евентуални нарушения.
Един от основателите на SORA Гюнтер Огрис заяви, че отклонение от 1-1,5% не би трябвало да създаде проблем. Само в един случай при 50 кампании, в които е участвал институтът, отклонението било от съществено значение за преминаване на бариерата за влизане в парламента.