4 години затвор за шофьор, причинил смърт

Крими

07-05-2013, 17:03

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Водачът бил пиян

4 години лишаване от свобода наложи Окръжен съд – Добрич, на 47-годишния Сюлейман Ю. Ад. от с. Зърнево, община Тервел,  причинил смърт на пътя след употреба на алкохол.
На 24.09.2011 г. около обяд подсъдимият отишъл до с. Орляк с колата си, за да търси майстори за ремонт на къщата си. Той го изчакал до 15ч. в селския магазин. Около 16,30 ч. се върнали и Сюлейман Ад. се почерпил. Тръгнал си след 19,30 ч. с 92 км в час. По същото време в противоположната посока, срещу него пътувал с 54 км в час автомобил „Опел Астра”, шофиран от пострадалия.
На завой след с. Орляк Сюлеман Ад. навлязъл в лентата за насрещно движение. Той забелязал светлините на идваща кола, превключил на къси светлини. На разстояние 85,46 м от мястото на удара, той натиснал спирачката на автомобила си. „Опелът” също минал на къси светлини и отбил плътно вдясно. Независимо от това последвал челен сблъсък. Вследствие на удара „Фолксвагенът” се отклонил надясно и завъртял на  120 градуса. „Опелът” пък  на 100 градуса.
От удара пострадали трима пътници в „Опела”. Единият от тях успял да излезе. Водачи на други автомобили помогнали на втория пътник да излезе и измъкнали тежко пострадалия шофьор на „Опела”.
Подсъдимият нямал сериозни увреждания, и не изчакал пристигането на полицаите. Той отишъл да се преоблече, а след това и да се прегледа в „Спешния център” в Добрич, където го чакали ченгетата.
Подсъдимият е карал с 1,57 промила на алкохол. Сюлейман Ад е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.
Четири съдебно-медицински експертизи установяват, че причина за смъртта на пострадалия е тежка черепно-мозъчна травма.
Първоначално определеното му от съда наказание е било 6 години лишаване от свобода, но е намалено на 4 години лишаване от свобода.