Барозу: Без "демократичен дебат" ЕС няма да просъществува!

Евроскептичните партии набират популярност дори и в Германия

"Европейският съюз не може да просъществува без зрял демократичен дебат. Колкото и трудно да е да убедим гражданите в това време на криза, колкото и трудно да е да обясним често технически и понякога силно непопулярни решения – няма друг избор в една демокрация".

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред АФП. Предупреждението му идва в отговор на набиращите все по-голяма популярност евроскептични политически сили.

В много европейски държави - Австрия, Франция, Дания, Норвегия, Белгия, Полша, Холандия, Словакия - тези партии са неотменна част от политическия спектър, някои от тях участват и в управлението. Заради икономическата криза, обаче, влиянието им се увеличава.
Германия – държавата за която се смята, че печели най-много от наличието на единната европейска валута, също вече има своята евроскептична популистка партия. "Алтернатива за Германия" печели своите привърженици, благодарение на призивите за излизане от еврозоната и на разочарованието на германските данъкоплатци, че трябва да плащат за дълговата криза на други държави.
Проучване на германска телевизия сочи, че над една четвърт от германците гледат с добро око на евентуално излизане на страната от еврозоната, а 17% изразяват готовност да гласуват за партия, застъпваща се за такова решение.
В свой анализ на политическата ситуация в Европа Deutsche welle пък отбелязва, че на
изборите за Европейски парламент през май 2014 г протестните партии имат много по-големи шансове от традиционните политически сили. Причините от медията виждат в склонността на гражданите да възприемат изборите за Европейски парламент за по-маловажни.

"Изборите през 2014 г. могат да се окажат повод за гласоподавателите да дадат израз на своето недоволство от европейската политика и политиката, насочена към спасяване на еврото, подчертават от Deutsche welle.
Така предупреждението на Жозе Мануел Барозу, че или Европа ще бъде отворена и демократична и ще обсъжда икономическата си политика с гражданите, или ще се провали, изглежда съвсем навременно.