ПАСЕ изпраща наблюдатели за изборите

Политика

07-05-2013, 19:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международни наблюдатели обучаваха за изборите

19 души ще наблюдават вота на 12 май

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще изпрати в България мисия от 19 души, които да наблюдават предсрочните парламентарни избори на 12 май. Това съобщиха от организацията по-рано през деня.
Ръководител на мисията ще бъде швейцарецът Андреас Грос и ще пристигне у нас два дена преди изборите - на 10 май. Тя ще действа паралелно с представители на парламентарната асамблея и на бюрото по демократичните институции и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). С тях ще пътува и член на Венецианската комисия – консултативният орган на Съвета на Европа по конституционно право.
Преди вота делегатите ще се срещнат с лидерите на основните политически партии и коалиции, както и с председателите на Централната избирателна комисия и на Върховния административен съд и с представители на гражданското общество и медиите. След това те ще се разпръснат из страната, за да наблюдават провеждането на изборите.
Bulgariautre.bg припомня, че ПАСЕ изпрати в София своя делегация на предварително посещение в началото на април. Тогава петимата представители заключиха, че демокрацията в България е в криза, институциите не отговарят на очакванията на гражданите и липсва доверие във всички сфери на обществения живот.