Добро утро, Пловдив! Прекрасна сряда!

Мисия Пловдив

08-05-2013, 06:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ще се случва в града на 8 май

Времето в Пловдив днес ще се грижи да не ни омръзва. Ще се показва ту слънце, ту облаци. Синоптиците прогнозирит променлива облачност с температури между 11 и 25градуса.

8 май е международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Годишнина от рождението през 1828 г. на Анри Дюнан, швейцарски общественик и хуманист, един от основателите на организацията.

Днес е и ден на победата над фашизма. Отбелязва се в страните от антихитлерската коалиция от Втората световна война (1939-1945 г.). На 8 май 1945 г. в Берлин е подписан акт за безусловна капитулация на Германия.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА В ПЛОВДИВ?

Избягвайте улица "Гладстон". Движението е спряно в отсечката от кръстовището с булевард "Руски" до Дома на художниците. Ремонтът ще продължи 20 дни.

Делото срещу турския гражданин Осман Дьонмез, който уби четирима души при катастрофа на пътя Садово - Поповица, ще гледа днес Окръжният съд. Той е обвинен в това, че на 12 март 2012 година, около 20.30 часа вечерта, шофирайки ТИР „Рено", е блъснал каруца, с което е предизвикал смъртта на четирима души. Тежката катастрофа става на 250-ти км на Главен път I-8, на един километър преди пловдивското село Поповица. Четиримата са били в каруца без светлоотразители. Делото започва в 9 часа.

В 10.00 часа в зала "Пълдин" на хотел "Санкт Петербург" ще бъде официалното откриване на Втората международна среща на туроператорите, чийто домакин е Пловдив.

Родители на деца, болни от муковисцидоза и хора, които страдат от рядката болест, поканиха на среща кандидат-депутати – участници в изборите. Събитието започва в 11:30 часа в Клуб Тотал Спорт в Пловдив. Там ще бъдат и председателите на две пациентски организации – Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация Муковисцидоза - Владимир Томов и Светлана Атанасова.

„В предизборно време, когато всички вие разчитате посланията и политиките ви да бъдат чути, хората с рядката болест муковисцидоза искат да ви разкажат за това как се живее с тази диагноза и защо се нуждаят от спешнoто приемане на евростандарт за лечението им. Ще очакваме ваш представител от кандидатската ви листа, ако ви интересуват проблемите на хората, които се чувстват ощетени заради качеството на лечение, което получават“ – пише в поканата до българските политици.

В 10.30 часа в сградата на Секретариата на Областния съвет на БЧК – Пловдив Здравко Димитров ще бъде отличен със званието „Заслужил деятел на БЧК“. Решението за присъждане на тази награда е на Националния съвет на БЧК и се връчва по повод Международния ден на БЧК и на Червения полумесец.

Нова градинка с алпинеум официално ще бъде открита в 11 часа в район „Северен“. Цветният кът се намира на бул. „Васил Левски” до църквата „Св. Иван Рилски”. Теренът е с площ 620 квадратни метра. В градината са засадени широколистни и иглолистни растителни видове, а жив плет от ниски храсти изолира цветния кът от уличния трафик.

„Освен облагородяване на пространството, са положени нова тротоарна настилка и бордюри, изградена е пешеходна пътека през булеварда, а откъм улица „Братя Търневи” са поставени антипаркинг топки”, разкри в аванс кметът Ральо Ралев.

В 14:00 часа ще се направи първа копка на новоизграждащ се паркинг от и.д. кмета на район „Южен” г-н Людмил Русанов. Място - ул. „Асен Христофоров”№6

Община Първомай ще е поредната спирка от предизборната обиколка на кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ Пловдив област. Хората, номинирани от общинските структури  в  населените места от областта, ще се срещнат с жителите на общината от 19.00 ч. днес. На специална сцена в центъра на града ще бъдат представени всеки от кандидатите за депутати, водени от Здравко Димитров .

Тази вечер Държавна опера – Пловдив има представление - Дж. Росини - Севилският бръснар (със субтитри на български език)

Диригент: Христо Михалев, солисти: Граф Алмавива - Георги Султанов – гост, Розина - Илина Михайлова – гост, Доктор Бартоло - Стоян Стоянджов – гост, Фигаро - Петър Данаилов – гост, Дон Базилио - Делян Славов – гост, Берта - Елена Чавдарова – Иса, Фиорело - Владимир Ников, Амброзио – Стефан Толумбаджиев, Офицер – Васил Игов, Нотариус – Васил Раков, Режисьор – постановчик – Иванка Далийска, Сценография и костюми – Петър Матански, Пом. режисьор – Елена Търнева, Оркестър и хор на Държавна опера – Пловдив

Концертна зала, 19:00 ч.

Билети: 6, 8 и 10 лв.