Патриарх Неофит: Ако децата учеха религия, България щеше да е друга

Най-доброто от печата

08-05-2013, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предстои ли ревизия в Църквата и дали ще има Църковен събор тази година

За каква църква и за какво общество ратува българският патриарх Неофит? Какви са изпитанията пред духовния ни кормчия?

Предстои ли ревизия в Църквата и дали ще има Църковен събор тази година? Мисли ли се и за промяна на църковния календар, който да обедини най-после старостилци и новостилци?

За всичко това патриарх Неофит откровено разсъждава в интервю за "24 часа".

От него ще научим още ще обяви ли Църквата нови български светци и до какво доведе  липсата на Вероучение в училищата.

"Израснаха поколения, непознаващи вярата, лишени от християнско възпитание, от примера на светиите и на духоносни люде около себе си, към които да се прилепи сърцето им и да пожелае да ги следва.

Сега, вероятно, ще са нужни поколения, за да стане това натрупване на хора, възпитани в православната вяра, имащи познания за нея и достойни примери за подражание", казва патриарх Неофит.

В прав текст той отправя и своето Великденско послание към читателите: "Търсете доброто и на него отдавайте вниманието и сърцето си.

Преумножавайте го в света чрез малките жестове на любов към всички хора, които Бог изпраща всекидневно на житейския ви път. Пазете вярата, постарайте се да научите повече за нея и по-често се обръщайте с молитва към Христа - Възкръсналия, победилия смъртта. Той страда и прие кръстна смърт заради нашето спасение. Той обича всяко човешко създание и никога няма да остави нашия зов без отговор."

Дядо Неофит откровено признава за какво общество ратува: "За такова, в което добрите и достойните за подражание примери изместят от първите страници на вестниците скандалните теми на деня."