Костов: Ще съберем сините трохи

Най-доброто от печата

08-05-2013, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гоним чантаджиите от МВР, назначаваме шерифи

- Г-н Костов, кое притеснява повече хората - че може да ги подслушват или възможността да загубят работата си?
- Безспорно обедняването и безработицата ги притеснява най-много. На дискусиите максимум един от техните въпроси е за подслушването. Всичко останало е за съдбата на бизнеса, работните места, контрабандата, земеделието.

- Значи ли това, че Бръмбаргейт няма да се отрази на резултатите от вота?
- Не знам, но хората, с които се срещаме, не обсъждат това с желание.

- Прогнозирахте тежки времена за Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но до последно ГЕРБ води в резултата и има шанс пак да управлява?
- Не може. Това е сигурно, ГЕРБ няма да управлява. След случилото се няма как да стане. Защото става въпрос за създаване на организирана престъпна група в МВР, покровителствана от прокуратурата в лицето на доскорошния софийски градски прокурор. Лечението от този разпад е трудно.

- Може би едно от решенията е законодателни промени по отношение на имунитета, така че прокуратурата да може да повдига обвинения?
- Тук е мястото да припомня, че в парламента предложихме подобна промяна, но тя беше отхвърлена от ГЕРБ. Лао Дзъ е казал: когато липсва хармонията, трябва да дойде любовта и разбирателството. Когато липсват, трябва да се напишат закони. Защо хората, които трябва да имат достойнство, не си подават оставката? Градският прокурор Кокинов опозорен си подаде оставката. Все пак има някакво достойнство.
Смятам, че всеки, който тръгне след изборите с Борисов и Цветанов, си е подписал смъртната присъда. Не че в ГЕРБ няма и читави хора. Не всички са в гнездото на престъпността.

- Значи бихте работили с ГЕРБ без Борисов и Цветанов?
- С много широко съгласие сме готови
да направим компромис, за да изведем България от кризата
Ние сме единствените, които твърдим, че държавата е в толкова тежка ситуация. Останалите предпочитат да кажат: "ето го престъпника", забравяйки какво са правили вчера. Е как Станишев сега ще е този, който ще е чистият? Те бяха в комбина с Алексей Петров в подслушването на журналисти. И как изведнъж те на чисто, а Борисов и Цветанов - не.

- Само ДСБ и БДФ ли са дясна алтернатива?
- Да, очевидно.

- А СДС?
- СДС си вървят с ГЕРБ. Те си ги защитават и сега. Около ГЕРБ има някакви сателити. Ходят там някакви хора, които твърдят, че Бойко им е обещал да стават министри. Това са клюки от кампанията, не си заслужава да се коментират.

- Има ли сценарий за Бръмбаргейт?
- Сценарият си го разиграва това котило, дето ги е сътворило и ГЕРБ, и БСП.

- Дразните ли се от думите на Борисов, че Слави Бинев има по-висок рейтинг от Костов?
- Не. Борисов ще разбере за какво става дума след изборите. Ако е в състояние. Ще разбере и за мен, и за ДСБ, ще разбере за всичко. Без да съм психиатър, но познавам добре тези кризисни състояния, в които изпадат политиците. Когато е в изключително трудна ситуация, той си взима такава малка тема, която му е нещо като утеха. Да де, ама Костов е по рейтинг под еди-кой си. Това сигурно не е успокоение за Борисов, но му дава понятие за общуване с хората. Защото иначе какво, да си изключи телефона ли? Той въобще не е на нивото на случващото му се, от февруари не е на ниво.

- Кое е по-срамно, че се подслушват държавници или техният циничен език?
- Това е езикът на чалгата, господстващото говорене. Това е пълна загуба на достойнство, неразбиране, че когато говориш по този начин, петниш и себе си. Ти си този простак, който си позволява да се изразява така.

- По време на кампанията вие говорите много за вашата програма. Тя е доста амбициозна. Как смятате да повишите доходите на хората например?
- Като спрем злоупотребите с господстващото положение на монополистите и контрабандния внос. Давам пример с производството на чорапи. Само 12% от местните фирми покриват пазара на чорапи, всичко останало е от контрабанден внос
Да не говорим за злоупотребите на администрацията. Такси, плащане, плащане... След като в България няма върховенство на закона, има върховенство на политика и на чиновника. Сещам се за малко кафененце в Сливен срещу нашия клуб, където работят двама души - мъж и жена. Вътре има една кафе-машина и се продават студени безалкохолни. Нищо друго. Искат да ги затворят, защото не изпълняват изискванията на инспекцията по труда. Нямало достатъчно въздух за работещите, това са само те двамата. И държавата ги е накарала да вкарат чип в касовия си апарат. Хората плачат, трябва да видите в какво състояние са ги докарали.

- Имате ли конкретни предложения за малките фирми?
- С 90% да се намалят бюрократичните процедури и кодекс на малкия бизнес по скандинавски образец. Трябват данъчни облекчения. Държавата се замогна в тези пет години на криза, увеличи с 5 млрд. приходите си. Превърна се в тотален възложител на обществени поръчки и твори корупция от всякъде. Предлагаме 350 млн. да върнем на хората. Ще намалим максималните осигурителни прагове на самонаетите и ще ги съобразим с професията и населеното място. Във Видинско се самоосигуряват лицата по същия начин, по същите тарифи както в София. Редно ли е? За тези самонаети лица трябва да се въведе необлагаем минимум. Вярно, бюджетът ще загуби около 150-200 млн., но ще ги икономиса отнякъде. Ще намалим и данъка на едноличния търговец от 15 на 10%.

- Ефективното управление включва ли структурни промени в кабинета?
- Не, но има много излишни министерства, фалшиви.

- Кои?
- Не искам да казвам преди избори, но има министерства, които не са министерства.
Има нужда от дълбока реформа в МВР, министерство на правосъдието и прокуратурата. Вместо чантаджии трябва всяко населено място да има шериф. В момента хората си плащат за охрана. Знаете ли, че в Драгалевци няма МВР, а СОТ.
Ние си плащаме, всички си плащат

- Защото имате възможност да плащате, хора, живеещи в други квартали, не плащат.
- Но фермерът с петте крави също плаща, говорим за хора, върху които тежи отговорността да плащат заплати, осигуровки да наемат хора на работа. Страната харчи огромни средства за допълнителна охрана, за допълнително образование, за допълнително здравеопазване и затова сме толкова бедни.

- В какъв кабинет бихте участвали?
- Ако стане така, че да участваме в кабинет, значи излизаме от кризата. Там ли сме, да знаете - има надежда, не сме ли там - нещата ще се развият към протести и нов уличен натиск.

- На какви личности заложихте в листите?
- 12 водачи на листи са под 40 години. Най-качествените млади политици са тук. Има и такива, които са учили в чужбина, има всякакви, но всички са прекрасни хора.

- Значи имате готови министри?
- Имаме най-качествените и енергични млади хора, които са готови да бъдат истинска алтернатива на досегашните.

- А как ще ги вкарате във властта?
- В момента много хора знаят какво трябва да направят, но нямат кураж. Страх ги е да правят каквото и да било, защото системата е блокирана отвсякъде и трябва решителност, за да бъдат приложени. Няма много антикризисни политики, които са полезни за България. Експертите от ДСБ са готови да ги приложат. Прокризисни политики трябва да бъдат абсолютно забранени. Например строителството на АЕЦ "Белене", национализацията на фирми, лъжите, че като разработим златните находища, ще си разрешим проблемите.

- Защо смятате, че е нужно паралелно преброяване? Толкова ли се съмнявате в ЦИК?
- Не само на ЦИК, а и на системата за броене. На тия хора може ли да имаме доверие? Те са подготвили изборите, те са в ЦИК, навсякъде.

- И накрая какво е обяснението ви за раздялата с Надежда Нейнски?
- Ние сме си обещали да продължим да вървим заедно след 12 май. Това е по-съществено от всичко останало. Това радва хората, синият човек се радва от такова нещо. И аз ви обещавам, че съм силен привърженик на тази идея и ще направя всичко възможно да съберем, както казва един човек в Кърджали, сините трохи.