Фенери в нощното небе

Животът

08-05-2013, 08:37

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

9 май – Ден на Европа в Стара Загора

Община Стара Загора и Европейски информационен център Стара Загора традиционно ще отбележат Деня на Европа 9 май с програма, която ще започне от 17:00 ч. в парк "5-и Октомври”.


Началото ще постави Общинският духов оркестър с изпълнение на химна на Европа. Под звуците му представители на Младежки Общински Съвет Стара Загора ще поведат Парад на знамената на страните-членки на ЕС и изпълнение на мажоретния състав към Центъра за работа с деца.


На главната сцена пред шадравана в парк "5-и Октомври” с песни и танци ще се изявят Детска вокална студия "Усмивки" и Школа за народно пеене "Жарава" към НЧ "Родина – 1860”.
Организаторите са предвидили 6 забавни къта, посветени на държавите в Европейския съюз, за подреждане на гигантски пъзел на обединена Европа, кът за решаване на кръстословица и изработка на оригами и др.


Отбелязването на 9 май в Стара Загора ще приключи с изпълнение на детска вокална група към II ОУ "П. Р. Славейков” "Ян Бибиян”.


Наградите са осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора.


В 20:30 ч. на площада пред Община Стара Загора младежи от Ротаракт и РМС Инициатива ще пуснат фенери в нощното небе.

Решението 9 май да се чества като "Ден на Европа“ е взето на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г.
На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи в периода 1948-1952 г. Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация“. Така френският политик се превръща в един от бащите на идеята за европейско обединение, а обръщението- в т.нар. Декларация Шуман. През април 1951 г. по идея на Франция договорът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен