Линейката закъсня с 30 минути, чух следователи да казват: Ще оправим случая!

Мисия София

08-05-2013, 11:17

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Бащата на починалия петокласник Теди разказва за трагедията

Вчера следобед почина 11-годишният Теди, син на нашия колега и главен редактор на медийна група AMG Златко Желев.

В час по физическо, към 13:45 часа в двора на 81 СОУ "Виктор Юго", на момчето му прилошало и припаднало. Преподавателят се обадил веднага на Бърза помощ.

"Първото обаждане е било към 13:50 часа, а линейката пристигна чак в 14:20. В нея нямаше никаква апаратура, само апарат за изкуствено дишане", разказа покрусеният баща за Sofiautre.bg.

През цято това време е търсена помощ от 25 поликлиника, която се намира на 300 метра от училището, но нито един лекар не се отзовал. На място е пристигнала докторка от намиращата се наблизо частна болница "Св. Панталеймон".

Учителят по физическо е успял да свести Теди, самата докторка също е дала надежда.

"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване", допълни през сълзи Златко Желев и е категоричен, че няма да остави случая така.

Той опроверга писанията по форумите, че първо учителят по физическо е звънял на него и той е казал: Нищо му няма, напръскайте го с вода.

"Миналата година също припадна. Водихме го при проф. Габровски в "Пирогов". На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета градска болница, при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол, беше най-усмихнатото дете", каза Желев.

Той опроверга и появилите се информации, че Теди е починал към 17 часа.

"Всичко е заради закъснялата линейка. В кой век живеем? Учителите са реагирали, но стигнахме дотам в училищата да няма лекари, да не може да се реагира адекватно при инциденти", каза още през сълзи Златко.

Сигналът е приет много бързо, много бързо е обработен и е предаден в Центъра за спешна помощ, каза Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112“ пред БНР.

"Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13,55 минути. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14,08 е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14,10 минути се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува".

Всеки момент се очаква да бъде готова и експертизата на Съдебна медицина.

Екипът на AMG Group изказава най-долбоките си и искрени съболезнования на Златко Желев и неговото семейство