Преполовихме глобалната седмица за пътна безопасност с 24 катастрофи

Крими

08-05-2013, 11:33

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За късмет, в повечето ПТП са констатирани само материални щети

24 катастрофи и само един леко пострадал човек - това е равносметката от пътните инциденти през изминалото денонощие във Варна. За късмет, в повечето ПТП са констатирани само материални щети, уточняват от Пътна полиция в морския град.

Днес е третият ден от втората глобална седмица за пътна безопасност - "Безопасност на пешеходците", която се провежда по инициатива на Организацията на обединените нации. До 12 май и през целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Те ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение както от страна на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства. Специализираните полицейски операции "Запази пешеходеца!" ще акцентират на засилен контрол над скоростта чрез дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.

Пътните полицаи ще изнасят беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите пред деца и младежи от училища в рискови райони. На Регионалните инспекторати по образованието ще бъде предоставена статистика и анализ на пътните инциденти с деца и юноши на съответните територии, както и препоръки за избягване на рискови ситуации.

През първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци. 17 от загиналите са на възраст над 64 години.

През 2012 година са настъпили 2028 пътни инцидента с участие на пешеходци, загинали са 135 и са ранени 567. На пешеходни пътеки са настъпили 406 инцидента, загинали са девет пешеходци и 422 са ранените. Поради отнемане на предимство на пешеходци от водачи през изминалата година са настъпили 1012 катастрофи, при които са загинали 40 пешеходци и 1011 са ранените.

От 2010 до 2012 г. пътните полицаи са установили 24 788 нарушения на пешеходци, съставени са 2254 акта и са наложени 22 534 глоби с фиш.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен