Продадоха "Ябълките" на Пол Сезан за $41,6 милиона

Картината е с най-висока цена на снощния търг на Сотбис в Ню Йорк

Картината на Пол Сезан "Ябълките" беше продадена на търг на Сотбис в Ню Йорк за 41,6 милиона долара.

Натюрмортът, изобразяващ ябълки на маса, датира от 1889-1890. Той беше продаден на най-високата цена на търга снощи, съобщава БГНЕС.

"Ябълките" е един от най-съвършените натюрморти на Сезан", заяви заместник директорът на отдела за импресионистично и съвременно изкуство на Сотбис Чарлз Мофет. Очакваше се картината да бъде продадена за 25-35 милиона долара. "Тези вълнуващи композиции, които изследват парадоксите на формите в пространството, вдъхновиха кубизма на Пикасо и Брак и възвестяват раждането на съвременно изкуство", допълни той.

Втората най-скъпа картина беше портретът в рамка на Амедео Модилиани "Амазонката", продаден за 25,9 милиона долара. Тя е нарисувана през 1909 г. и показва бляскавата баронеса Маргерите де Хас де Вилие. Оценяваше се на 20-30 милиона долара.

Двете картини са от колекцията на филантропите Алекс и Елизабет Люит, а приходите ще бъдат използвани за финансирането на фондация в тяхна чест.

Картината на Мадона "Три жени на червената маса" е кубистка творба, нарисувана от Фернан Леже през 1921 г. Тя беше продадена за 7,2 милиона долара, надвишавайки първоначалната си оценка между 5 и 7 милиона долара. Приходите ще бъдат предоставени на фондацията на изпълнителката Рей ъв лайт, която подкрепя проекти за образование на момичета в Близкия Изток и Южна Азия.

Скулптора на Пабло Пикасо на младата си муза Силвет, оценявана на 12-18 милиона долара, беше продадена за 13,6 милиона долара.

Сотбис продаде и три бронзови скулптори на Огюст Роден, сред които версия на "Мислителят", купена за 15,3 милиона долара. Търгът донесе общи приходи от 230 милиона долара, малко под предварителната оценка от 235,1 милиона долара.