Мащабни ремонтни дейности

Парите

08-05-2013, 13:58

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Обновяват напълно три основни улици и 22 междублокови пространства в Стара Загора по проект "Зелена и достъпна градска среда“

Градската среда в Стара Загора ще бъде благоустроена и подобрена значително за първи път от много години насам. Мащабните ремонтни дейности, които включват 22 междублокови пространства и три основни улици, ще се осъществят чрез одобреното проектно предложение на Община Стара Загора „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора" за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие”.

Стойността е около 10 млн. лева за срок на изпълнение 24 месеца, като съфинансирането от страна на общината е 5 %. Върви процедура за възлагане на обществена поръчка и ако няма обжалване, до края на юни изпълнението трябва да започне. Целта на проекта е подобряване привлекателността на града и качеството на живот. Ще се създадат повече удобства и забавления за всички възрастови групи и ще се осигури свободен достъп за хора в неравностойно положение.

Това съобщи на пресконференция днес кметът Живко Тодоров, като уточни, че в първия етап основно ще бъдат ремонтирани две основни улици, свързващи източния и западния край – ул. "Ген.Столетов" от ул. "Д-р Т.Стоянович" до бул. "Крайречен", с обща дължина 2 533 метра и ул. "Христо Ботев" от ул. «Одринска епопея» до бул. "Крайречен", с обща дължина 2 960 метра. Предварително ще се извършат необходимите ВиК-дейности, а след това ще бъдат поставени нови пътни и тротоарни настилки, маркировка, шахти, озеленяване и т.н. Те ще бъдат рехабилитирани по най-добрия начин, така че дълги години да няма нужда от ремонти, като по този начин ще се пести и от запълване на дупки, поясни Тодоров. Най-много сигнали от граждани, по думите му, са получени за улиците "Бр. Жекови" и "Кл. Охридски".

Включените в проекта обекти са избрани след проведения през миналата година подбор и последвало обществено обсъждане. Подобно обновяване на градската среда не е правено досега, съвестно и отговорно се работи за определяне на обектите, съобщи ресорният зам.-кмет инж. Янчо Калоянов. Има интегриран подход при изготвянето на проекта, той засяга основни пътни артерии и обекти в града, добави той.

Според ръководителя на проекта Милена Димитрова - началник отдел "Инвестиции и управление на проекти“ в Община Стара Загора, са подбрани обекти в най-тежко състояние, а във всички проекти са залегнали предпочитанията на гражданите за подобряване на градската среда – изграждане на детски и спортни площадки, озеленяване, тротоари, асфалтиране и т.н. Обектите на инервенция са разделени в два пакета. Първият пакет включва ул. "Ген. Столетов“, ул. "Христо Ботев“, Градина "Доша Николова“, Градина "Берое“ и две междублокови пространства. Вторият пакет е за ул. „Братя Жекови“, улици и междублокови пространства.

По инвестиционната програма на Община Стара Загора ще бъдат обновени централният булевард "Ц. С. Велики“ и градинката около храма "Св.Николай“. По нов начин ще бъдат оформени павилионите за цветя в съседство, ще бъде осветена църковната фасада, съобщи още кметът.

За догодина се очаква и обновяването на централната пешеходна част на бул. „Цар Симеон Велики“ от ул.“Х.Д.Асенов“ до "Патр. Евтимий“. В момента се обмисля с асфалт или плочи да бъде покрито ларгото, както и поставянето на пейки и фонтани по протежението му, съобщи зам.-кметът Йордан Николов.