За десети път в Каварна тръгва „С България в сърцето 2013”

Мисия Каварна

08-05-2013, 14:12

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

500 българчета от чужбина идват за събора

Десетият юбилеен международен Общобългарски младежки фолклорен събор “С България в сърцето 2013” ще се проведе на 10 и 11 май 2013 г. в Каварна. Организатори на събитието са Община Каварна и Продуцентска къща “Пирина”, с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.

 

Съборът ще стартира в 11.00 часа на 10 май с изпълнения на първите участници в проявата на откритата сцена на централния площад. Очаква се тази година Каварна да събере 500 българчета от чужбина и 1000 деца и младежи от България. В надпяванията и надиграванията в двата съборни дни са поканени да се включат представители на Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Македония. Изпълненията на съставите и индивидуалните участници в дневните концерти ще оценява професионално жури с председател проф. Елена Огнянова. Журито ще определи участниците в двата вечерни гала-концерта, които ще започват в 20.00 часа. В концерта на 10 май ще се включат и гостуващите народни певици Бинка Добрева и Таня Величкова. По традиция във финалната вечер на 11 май ще пее Илия Луков, който ще представи новия си албум „С песните през вековете” и заедно с участниците в събора ще извие най-дългото хоро. Специален гост тази година е народният певец и композитор от Македония Ристо Краповски.


Традиционното надиграване „Кръшна ръченица” между българските и гостуващите участници ще води Кирил Аспарухов. В програмата на събора са включени още дефилета на участниците от деня, ревю на народни носии и конкурс „Мис и Мистър Фолклор”.