Най-горещо е в...

Животът

08-05-2013, 14:46

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето в кои точки на планетата температурите чупят рекорди

Лятото идва. Скоро, по традиция, всички ще започнем да се оплакваме от жегата.

Има обаче места по света, където температурите са много по-жестоки от нашите:

Дет Вали, Калифорния

Името й се превежда като "Долината на смъртта". Това е най-горещото, най-сухото и най-ниското място в Северна Америка. Най-високата температура, отчитана тук е 56.7 градуса Целзий. Въпреки че през деня е ужасно горещо, през нощта температурите падат и могат да минат под нулата.

Точно тук, заради тежките условия, се провежда най-тежкия ултрамаратон в света - Badwater. За да е още по-екстремно, той започва в средата на юли, когато е най-горещо. Участниците пробягват 217 километра при температури от 49 градуса на сянка. Малцина завършват изпитанието, по време на което редовно вземат "вана с лед", за да се охладят.

Ал Азизия, Либия

Намира се в Северозападна Либия. Това е едно от най-горещите населени места в света. На 13 септември 1922 година е измерена температура от 57.8 градуса по Целзий, макар че достоверността на отчитането се оспорва.

Гудамис, Либия

Гудамис е оазис в Западна Либия. Най-високата отчетена температура тук е 55 градуса по Целзий.

Кебили, Тунис

Това също е оазис, намира се в Централен Тунис. Най-високата температура, отчетена тук е 55 градуса по Целзий. Градът е известен с фурмите си.

Тимбукту, Мали

Това е едно от най-известните места в Африка. Температурите могат да достигнат до 54.5 градуса. Градът е бил важен център за разпространяването на Исляма. Тук се намират три много важни джамии и най-голямата колекция от старинни ръкописи в света.

 

Източник Profit.bg