Дългата сага с павилионите за цветя продължава

Мисия

08-05-2013, 20:23

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

"Много е объркано. Уж щяхме да сме от страната на магазините, но после стана ясно, че няма да сме там ..."

Съдбата на павилионите за цветя пред църквата "Свети Никола" в Стара Загора остава неясна, признаха самите собственици. Пространството около храма трябва да бъде облагородено по инициатива на Община Стара Загора като проектът предвижда реставрация на фонтана, ремонт на тротоара, озеленяване.


Самите павилиони трябва да бъдат заменени с нови, но все още не е ясно от какъв материал ще бъдат те, колко ще струват и къде ще бъдат разположени. Желанието на общината е те да бъдат преместени, за да не закриват фасадата на църквата, на която се предвижда да бъде сложено художествено осветление.


Според първоначалния проект на общинското ръководство павилионите трябва да се разположат срещу входа на храма. Живеещите в намиращия се там блок обаче не са съгласни с подобно решение и вече са организирали подписка срещу него.


"Запознати сме с намеренията на община Стара Загора, бяхме и на среща с кмета Живко Тодоров и главния архитект Иван Кирчев. Според нас пространството около църквата наистина има нужда от ремонт. Павилионите, които купихме преди години пък вече са амортизирани и стари. Затова сме съгласни с идеята за дървени къщи. Не искаме да пречим на никого с нашия бизнес", споделиха някои от собствениците на павилиони за цветя.


Неяснотата около разположението на новите павилиони обаче притеснява хората от бизнеса. "Много е объркано. Уж щяхме да сме от страната на магазините, но после стана ясно, че няма да сме там, защото хората не са съгласни. Несигурна е обстановката, защото ако днес сме на работа, не се знае дали утре ще сме", обясниха част от търговците.


Някои от тях бяха категорични, че ще искат разрешение да закупят павилионите на изплащане. "С наема, който плащаме, с разходите за ток и осигуровки и малкия оборот, който имаме, не можем да си позволим да ги платим наведнъж".


"Вероятно закупуването им ще е скъпо, но така беше и преди няколко години, когато купувахме сегашните. Тогава ни струваха колкото една гарсониера в Стара Загора. Но след като искаме да работим, ще трябва да се съобразим. Ще търсим начин да си осигурим средствата", допълниха други от собствениците на павилиони за цветя пред църквата "Свети Николай".