Здравният министър открива обновено Спешно отделение

Мисия Пловдив

09-05-2013, 06:19

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проф. Николай Петров на визита в Университетска болница

Обновеното спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги” ще открие официално министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. По-късно той ще даде старт и на работата на новата хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. Това съобщиха от лечебното заведение.

На церемонията ще присъстват още зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, директор на Дирекция „Медицински дейности и електронно здравеопазване” д-р Ивелина Георгиева, директори на лечебни заведения от града и региона, представители на Община Пловдив и Областна администрация – Пловдив. Водосвет ще извърши лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение се извърши в периода декември 2012 г. – април 2013 г. Общата стойност  на обновяването е 1 980 254,17 лева, като основният дял от сумата бе осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение – 1 464 000 лева. Останалите 516 254,17 лева са средства на пловдивската Университетска болница.

В рамките на 5 месеца в отделението цялостно бяха обновени помещенията на звената „Вътрешни болести”, „Хирургия”, „Ортопедия и травматология”, „Акушерство и гинекология” и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория. 

Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г.

Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“ в размер на 1,3 млн. лева.

Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.