Внимание пешеходец!

Новините

09-05-2013, 06:50

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

В ход е Седмицата на пътната безопасност, с акцент безопасността на пешеходците

От 6 до 12 май тече втората глобална седмица на пътна безопасност, която тази година по инициатива на ООН е на тема "Безопасност на пешеходците".


Пешеходците са най-уязвимите участници в движението. През 2012 г. на територията на страната в 2026 пътно-транспортни произшествия са загинали 134 пешеходци и са били ранени 2039. За същия период на територията на област Стара Загора 23% от пътните инциденти са с участието на пешеходци. 77 пешеходци са пострадали, а 6 са загинали при 74 злополуки в Старозагорска област през 2012 г. Пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци са на второ място по честота след сблъсъците между МПС.


С цел да се засили вниманието на всички участници в движението към безопасността на пешеходците, както и вниманието на всички пешеходци, които трябва да спазват правилата на безопасното пресичане, сектор "Пътна полиция" и районните полицейски управления в региона провежда засилен контрол на всички рискови кръстовища в седмицата от 6 до 12 май.


На 9 май ученици от II ОУ "П.Р.Славейков" V ОУ "Митьо Станев" и VI OУ "Свети Никола" ще помагат на своите връстници и съученици безопасно да пресекът пешеходните пътеки по пътя към училище. За времето от 07:30 до 08:00 часа, както и от 12:30 до 13:00 часа екипи от по двама ученици, облечени със светлоотразителни жилетки, ще бъдат "на пост" и ще бдят за спазването на правилата на безопасното пресичане.


Като част от инициативите в седмицата бе проведена и викторина с всички второкласници на СОУ "Васил Левски" – Стара Загора, който показаха отлични резултати в познанията си по безопасност на движението – кога могат да пресичат, как да карат велосипеда си безопасно, къде могат да потърсят помощ и др.


Във връзка с наближаващите балове и риска от увеличаване броя на пътните инциденти с моторни превозни средства в този период, сектор "Пътна полиция" при ОДМВР – Стара Загора, БЧК – Стара Загора и със съдействието на мотористи от мотоклубовете в областта ще се организират срещи с ученици от 9 до 12 клас, на които те ще получат практически насоки за безопасно шофиране, ще се запознаят със санкциите, които се налагат на водачите, които управляват превозни средства след употребата на алкохол, ще получат и указания за това, какво да направят, ако станат участници в пътен инцидент и как да окажат навременна помощ на пострадал до идването на медицински екип. Първата от срещите е предвидена за 15 май в ПГ "Св. Иван Рилск" – Раднево.