В Цар-Симеоновата градина - светлинно шоу и паркинг под водата

Мисия Пловдив

09-05-2013, 09:20

Снимка:

"Орак студио"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

9 млн. лв. е стойността на цялата реконструкция, като 4 млн. лв. са съфинансиране от община Пловдив по фонд "Флаг"

След повече от 100 години величествената някога Цар-Симеонова градина с площ от 50 дка в Пловдив, която е създадена след Освобождението и е била обявена за паметник на парковото изкуство, най-накрая може да бъде реконструирана. Проектът за обновяването на парка, разработен от арх. Петко Прокопиев от "Орак студио", вече е внесен за одобрение за европейско финансиране по схемата "Зелена и достъпна градска среда" на оперативна програма "Регионално развитие". Стойността на цялата реконструкция е 9 млн. лв., като 5 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ, а 4 млн. лв. са съфинансиране от община Пловдив по фонд "Флаг" - предназначени за изграждане на подземен паркинг и оборудване на фонтаните за водни ефекти и мултимедия.

Новият парк

Според плана градината няма да се различава значително по отношение на дизайна си, пише capital.bg. Основната цел на проекта е зоната да стане по-привлекателна, но като се запазят автентичните елементи. Общината предвижда да се увеличат зелените площи в парка с 3.5 дка, като обновяването ще обхване съществена част от градинския павилион, разположен в пресечните точки на основните алеи от централния площад в посока езерото. Според плана там ще има озеленена беседка във вид на арка, която ще бъде акцент на централната част.

Проектът предлага и цялостна реконструкция на детските площадки. Ще се изгради открит амфитеатър с около 80 места и детска сцена. Ремонтът на площадките включва ново градинско обзавеждане, а същевременно с това ще се обновят пейки, осветление и чешмите, както и около 30 скулптури и исторически паметници, които ще бъдат поставени в нова зона - "Експозиция ХХ век", близо до езерото.

Водна реконструкция

Най-голямата водна атракция в градината - езерото, под което ще бъде изграден паркинг, също ще бъде част от новия облик на градината. Ремонтът ще доближи водното пространство до автентичния му вид от 1936 г. В същото време е предвидено изграждането на водно шоу с мултимедия от звук и светлина с 20-метрова водна струя и по-малки фонтани, наподобяващи завита опашка на змия. Предвижда се и съвсем нова атракция - сух фонтан, който ще е разположен върху настилка като шахматна дъска.

Процесът на обновяването ще засегне и друг фонтан - "Деметра", произведение на италианския скулптор Арналдо Дзоки. По мнение на специалисти състоянието на скулптурата е трагично и реставрацията е невъзможна, затова проектът предлага изработка и монтаж на бронзово копие в максимално близък вид до оригинала.

Ремонтът ще обхване и едно от най-популярните места в парка – малките езера "Жабките" от двете страни на главната алея, както и известното езеро с рибките. За целта ще бъде построена специална пречиствателна инсталация, която да създаде естествена среда за живот на рибите. Последното езеро, което ще бъде променено, е "Мечката". За разлика от останалите то е в добро състояние и планът предвижда само нова облицовка и настилка.

Паркинг под водата

Заедно с преобразяването на царската градина е предвидено и изграждане на обществен подземен паркинг под езерото с места за 170 автомобила. Достъпът до него ще става  чрез двупътна рампа откъм ул. "Авксентий Велешки" с автоматични бариери и паркинг автомати. Пред входа на паркинга ще бъде разположен дисплей с броя на свободните места. Подземното съоръжение ще има охрана и видеонаблюдение. Изходите на паркинга ще са два - върху остров в езерото, оформен във вид на градинска беседка с елементи на ковано желязо, и към ресторант "Симфония" с панорамен асансьор.

Важна част от проекта е специалната вентилация с отвори, които ще бъдат оформени като елипсовидни острови в средата на езерото, и модерната вентилация с датчици за следене на климата в помещението. Паркингът ще бъде и с подходяща визия към езерото - всички видими елементи от съоръжението ще са съобразени с дизайна на градината.