Цацаров предлага Евгени Диков за градски прокурор на София

Мисия София

09-05-2013, 11:07

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николай Кокинов хвърли оставка

Роман Василев надяна тогата на Кокинов

Ръководителят на държавното обвинение смята, че Диков е с много добра репутация

Главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков за временно изпълняващ длъжността градски прокурор на София.

В момента Роман Василев изпълнява длъжността градски прокурор по две причини. Първата е заповед на досегашния градски прокурор Николай Кокинов, а втората - Роман Василев е с най-голям юридически стаж, тоест най-старши по реда на закона.

Припомняме, че бившият софийски прокурор Николай Кокинов хвърли оставка след изтичането на скандални записи в медиите между него, експремиерът Бойко Борисов и бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.
Издал съм заповед, с която командировам прокурора от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков в Градска прокуратура. Ще предложа на ВСС - да назначи за временно изпълняващ длъжността градски прокурор най-старшия прокурор, а именно командирования Евгени Диков, обясни Цацаров.
По негови думи решението е нестандартно, тъй като за първи път се командирова прокурор от по-горна прокуратура. Решението му е взето, защото състоянието на Софийска градска прокуратура налага организация и работа, която да бъде осъществена от прокурор с много добър опит и изключително добра репутация.

"Аз смятам, че Евгени Диков е с много добра репутация”, каза още главният прокурор.

Междувременно днес се очаква на редовното си заседание Висшият съден съвет да открие процедурата по избор на административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура.

Евгени Диков е дългогодишен прокурор, бил е за няколко години адвокат, а по-късно отново се връща на работа в държавното обвинение.

Работил е по множество известни дела - срещу Пламен Галев и Ангел Христов, Златомир Иванов-Златко Баретата, "Килърите", известния като петричкия Ескобар Огнян Атанасов, Стефан Бонев-Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, бившия прокурор и депутат Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис-Таки.