Фалшивото отношение на държавата към партиите доведе до негодни структури- проекти.

Новините

09-05-2013, 12:09

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Александър Желязков - водач на Гражданска листа "МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ" в 27 МИР Стара Загора

"Чака ни тежка зима със съкращения, нередовно изплащане на заплати и високи сметки за ток, заради която 80% от българите ще потънат в дългове и ще станат клиенти на частните съдебни изпълнители. Ако не се промени политическото статукво предвиждам крах на енергетиката." - заяви лидерът на гражданската кандидат-депутатска листа на Модерна България в Стара Загора -Александър Желязков.


"Начинът по който се финансират партиите и функционира администрацията в България е дълбоко погрешен. Той изроди законите за обществените поръчки и ДДС. Обществените поръчки, вместо да станат задължение за честно конкуриране се превърнаха в източник на незаконно, корупционно финансиране. Те станаха паралел на реалната пазарна икономика и позволиха  обръчи от фирми, близки до различни политически групи да си гарантират успешен, печеливш бизнес, без да са поставени под реална конкуренция. Това доведе не само до опорочаване на икономиката, но и на политическите партии.Те се изпразниха от съдържание, ставайки структури, финансиращи се чрез субсидии, четири пъти по-високи от тези в редица развити страни. Освен това огромни държавни средства получават политически структури, ползващи се само с 1% обществена подкрепа. Фалшивото отношение на държавата към партиите доведе до негодни структури- проекти."


"Нужно е да започнем отначало и гражданите да участват по-активно в политиката, за да се спре корупционната система на финансирането й. От Модерна България предлагаме прекратяване на всякакви държавни партийни субсидии. Богатите партии могат да си намерят некорупционни източници на финансиране, а малките, нека имат идейност и платформа,  обединяващи гражданите, а  да не дават само заплати на хора по места. Целим  да няма разделение на малки и големи партии и да излекуваме болестното състояние у гражданите, че родната политическа карта е вече наредена и от тях нищо не зависи. Нека те създадат свои идейни инициативи, които да прокарат до властта. Пропастта между провъзгласилите се за елит политици и гражданите трябва да се преодолее със създаването на граждански движения с политически цели, които да гарантират съществуването на демокрацията.”


Александър Желязков информира още, че  Модерна България проведе подписка, с която   искат да задължат парламента да приеме законови механизми за предсрочно отзоваване на народни избраници. Събрани са вече над 160 000 подписа от цялата страна. "Смятаме също, че националният бюджет се разпределя лошо, а това не води до икономически растеж”.


За личния си мотив да е част от Модерна България събеседникът ни каза: "Убеден съм, че в мое лице гражданите ще имат представител в Народното събрание, когото познават и към когото могат да се обърнат по всяко време.  Призовавам ги към идеализъм в бъдещия избор и към посягане към бюлетината по убеждение, без предварителен страх, че гласът може да е отишъл напразно.”