ГЕРБ и Борисов - най-отразявани от медиите

Политика

09-05-2013, 13:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов шампион по медийно отразяване

Партията търпи най-големи щети от скандала с подслушванията

На този етап най-отразяваната политическа партия за първите три седмици е ГЕРБ.

В медиите тя е отразена 3642 пъти и е следвана от основната опозиционна сила БСП - 2021 пъти. На трето място по отразяване е кампанията на ДПС - 865 пъти, а на следващите места са ДБГ с 402 споменавания, "Атака"- с 400, РЗС- с 349, ДСБ- с 316, СДС- с 264. Под 200 пъти са партиите НФСБ и ВМРО, а формациите на протестиращите са регистрирани едва 40 пъти.

Това е важно, защото тези избори предполагаха появата на множество нови играчи, които декларираха своето желание за участие във властта след масовите протести от началото на годината.

Това е един от изводите на наблюдателите от Института за социална интеграция (ИСИ) - София и Фондация за европейски прогресивни изследвания (ФЕПС) – Брюксел. Те осъществили мониторинг на предизборния и изборен процес в България в рамките на "Граждански наблюдатели за мониторинг – честни избори 2013", предаде БГНЕС.

Според наблюдателите е налице диспропорция между първата сила и следващите партии. Съотношението между ГЕРБ и БСП е близо до 7 към 4, а между ГЕРБ и ДПС – 7 към 2. Най-популярен и често споменаван в медиите е бившият премиер Бойко Борисов -1859 пъти, следван от президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев -1029 пъти. И тук видно е съотношението почти 2 към 1 в полза на Борисов, е оценката на наблюдателят.

Далеч назад остават Лютви Местан, Меглена Кунева, Яне Янев, Иван Костов. На дъното на тази скала са лидерът на "Атака" Волен Сидеров с 119 споменавания и Емил Кабаиванов с 63.

И при този анализ е видна преднината на лидера на ГЕРБ. С изключение на Борисов, като цяло повечето политически лидери са близо до неутралния спектър, с лек превес на отрицателното отношение в медиите, което е типично с оглед на предизборната ситуация. Само Лютви Местан е отразяван положително от медиите, но в малка степен.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е най-често споменаваният политик, незаемащ лидерски пост. Цветанов е попаднал 1846 пъти в наблюдаваните медии.

Лиляна Павлова, Пламен Орешарски, Стефан Данаилов и Томислав Дончев са представяни в значително по-положителна светлина от медиите.

Относително неутрално присъствие има служебният премиер Марин Райков –с 324 споменавания.

За предизборна кампания бяха обобщени случаи на купуване на гласове, контролиран вот в Лом, Пловдив, Враца, Видин и др. Налице са данни за използване на служебно положение, забрана на изяви в рамките на кампанията, агитация сред и с деца, както и специфичната ролята на МВР в някои случаи, които будят тревога. Констатирани са материални щети, вандалски актове и рушене на партийно имущество в Силистра, Бургас, Троян, Габрово.

Регистрирани са случаи на физическо насилие срещу кандидати и партийни активисти в Плевен, Цар Калоян, както и незаконно използване на агитационни материали.