Скучна работа? Това е добре

Пловдив Лайф

09-05-2013, 12:37

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Досадните служебни задължения зареждат с креативност

Кой не е скучал на работа? И като резултат от това изглежда съвсем в реда на нещата да ни се натрупват отрицателни емоции... Оказва се обаче, че съвсем не е така! Британски учени от Университета на Централен Ланкашър стигнали до любопитното заключение, че у хората, които скучаят на работа, се повишава креативността.

При първото изследване, в което участвали 80 души, на половината от тях била възложена скучна задача – в продължение на 15 минути да преписват номера от телефонния указател. След това на всички участници в експеримента била дадена интересна задача, в което било необходимо те да проявят креативност – целта била да се измислят нетрадиционни неща, за които може да се използват пластмасови чаши. Оказало се, че хората от групата, които преди това изпълнили скучната задача, проявили повече креативност при намирането на нови, неочаквани области за приложение на пластмасовите чаши.

Във втория експеримент взели участие 90 души, разделени в три равни на брой групи. На първата отново била поставена задачата да преписват телефонни номера от указателя, втората трябвало само да чете номерата без да ги преписва, а третата (контролна) група нямала никаква задача. Когато отново всички участници трябвало да се заемат с другата, изискваща креативност задача, хората от третата група се справили най-зле, след тях се наредили преписвалите, а най-добре се справили участниците от втората група.

Явно се налага един любопитен извод, смятат учените. Колкото по-скучни и пасивни действия ни се налага да правим, включително да четем стандартни документи или да присъстваме на съвещание, толкова по-креативни се оказваме след това.

 

Източник здраве.bg