Гост от Космоса посети Британските острови

Явлението бе наблюдавано в небето над по-големите части от Англия и Уелс

Гигантски метеор пресече снощи нощното небе над по-голямата част от Англия и Уелс, сподели Би Би Си. Явлението било забелязано от жителите на множество територии, сред които Корнуол, Хемпшир, южен Уелс, Ланкашир и Уорчестершир.

 

Докато очевидци описват гледката като “събитие, случващо се веднъж в живота“, то астрономът д-р Маги Адерин-Покок изказва предположение, че феноменът представлява отломък от Халеевата комета. Според нея най-впечатляващото в този случаи е размерът на метеора. Обикновено, когато има цял метеоритен дъжд, на небосклона могат да се видят между 8-10 метеора на минута. Но този е бил сам, при това значително по-голям от обикновените.

 

“Беше невероятно и толкова голямо – далеч по-едро от падаща звезда. Имаше странно зеленикаво нещо около него, както и опашка. Сякаш не бързаше да пресече небосвода. Ту се скриваше зад облаците, ту пак изникваше. В началото се опасявах да не е падаш самолет“, разказва г-ца Сузи Бътърс, станала свидетел на звездния спектакъл, докато се прибирала с колата вкъщи.