От комунизъм към капитализъм. Внучката на Мао - милионерка

Богатството на Кун Дунмей възлиза на 620 милиона евро

Присъствието на внучката на Мао Цзе Дун в списъка на милионерите предизвика иронични реакции сред китайците, възмутени от лицемерието на режима.

Кун Дунмей и съпругът й Чън Дуншън са поставени на 242-о място в класацията на богаташите на китайското финансово списание Ню Форчън. Техните авоари се оценяват на 5 милиарда юана (620 милиона евро).

Кун е внучка на Мао и на третата му съпруга Хъ Дзъджън. През 2001 г. тя отвори книжарница в Пекин, възхваляваща "червената култура" - тази на пролетарската революционна кауза, която е в основата на създаването на комунистически Китай през 1949 г.

Много интернет потребители иронизираха богатството на Кун Дунмей, като заявиха, че то далеч не отговаря на ценностите, проповядвани по времето на Мао. Те критикуваха Кун и затова, че е нарушила правилото за раждане на само едно дете. Според Ню Форчън двойката има три деца.
"Прегрешенията" на внучката на  Мао Цзе Дун били резултат от брака й с капиталист, твърди общински съветник.
"Президентът Мао ни доведе до премахването на частната собственост, но неговата потомка се омъжи за капиталист и наруши политиката на семейно планиране", възмущава се Лео Чунмин, общински съветник от югозападната част на страната.